Încep plățile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune! Cine beneficiază de acest sprijin financiar

Foto: Arhivă
Publicitate

De astăzi, încep plățile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune! VMI este înlocuitorului fost Venit minim garantat și alocația pentru susținerea familiei și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Calendarul plăților pentru cei 209.856 de beneficiari înregistrați până acum (familii și persoane singure) este următorul:

-pe 20 februarie se alimentează conturile pentru cei care au optat pentru încasarea VMI pe card;

-în ultima decadă a lunii (între 22 februarie și ultima zi a lunii) se asigură plata prin mandat poștal, conform convenției încheiate cu Poșta Română – anunță Ministerul Muncii.

Practic, „VMI reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină. Încurajează accesul la educație, întrucât copiii din familiile beneficiare de VMI înscriși la școală vor beneficia automat și de bursa socială. Încurajează și încadrarea în muncă, deoarece persoanele apte de muncă intră automat în programele de mediere ale ANOFM, iar cele fără nivel de instruire vor avea acces la programe de tip A Doua Șansă pentru a le crește șansele de angajare”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Suma totală care va fi plătită celor 209.856 de beneficiari în această lună este de 132.918.895 de lei.

În anul 2024, nivelul VMI, precum şi cuantumurile ajutorului pentru familia cu copii, prevăzute inițial de lege, se majorează din luna ianuarie cu 13,8%.

VMI poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât și de familiile care îndeplinesc condițiile de acordare.

VMI se acordă persoanelor singure/familiilor care obțin un venit net calculat în conformitate cu legea mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege, pentru fiecare dintre cele două componente:

Pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 lei/ persoană, respectiv 400 lei în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.

Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului trebuie să fie de 700 lei/membru de familie.

Pentru mai multe informații referitoare la modul de calcul al venitului net ajustat (conform reglementărilor VMI), Ministerul recomandă celor interesați să ia legătura cu asistentul social din cadrul primăriei de care aparține.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!