Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru medicina de război

Publicitate

După îngrijorările provocate de declarațiile șefului Armatei, de la începutul anului, care avertiza despre lipsa de pregătire a civililor în cazul extinderii conflictului din Ucraina și ridica problema unor legi de apărare depășite, acum se testează pregătirea medicilor în starea de război.

Executivul a pregătit o ordonanță de urgență prin care ar urma să fie testată reacţia cadrelor medicale într-o operaţiune militară, adică se lucrează la o lege pentru instruirea medicilor pentru situații de război.

Guvernul motivează urgenţa adoptării proiectului prin lipsa reglementărilor în domeniu care „creează o vulnerabilitate majoră pentru suficiența sprijinului medical pe timpul acțiunilor militare sau pentru îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul NATO în contextul geostrategic actual”, reiese din proiectul de act normativ. Acesta se adresează personalului medical militar care are la activ, pe lângă pregătirea de bază, și cursuri de perfecționare, simulări și exerciții militare.

Proiectul de lege al Ministerului Sănătăţii vine în continuarea celui propus de MApN care priveşte înfiinţarea aşa-zisei armate de voluntari, formate din tineri cu vârste între 18 şi 35 de ani – arată observatornews.

Aceeași sursă arată că, în perioada următoare, vor fi elaborate mai multe ordine de ministru semnate de MApN şi Ministerul Sănătăţii prin care se va stabili clar ce cursuri vor face medicii militari, cum vor fi ei încadraţi din sursă externă sau la ce unităţi sau spitale vor fi repartizaţi.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!