Educaţia pentru sănătate trebuie să înceapă de la o vârstă timpurie a copilului – viitor elev, pentru că în această etapă se dobândesc obiceiuri care sunt importante pentru viață.
Astăzi, 7 aprilie, pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății, Grădinița cu program prelungit „Alexandrina Simionescu Ghica” din Târgoviște a desfășurat a X-a ediție a Concursului regional de educație civică „SĂ CRESC MARE ŞI VOINIC!”, aprobat în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară regionale și interjudețene (CPEERI) care se desfășoară în România, în anul școlar 2024-2025, fără finanțare din partea Ministerului Educației și Cercetării, fiind la poziția 815.
Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni:
-Secţiunea I – preșcolari- 3-6 ani – participare directă (doar pentru judetul Dâmboviţa);
-Secţiunea II – preșcolari- 3-6 ani – participare indirectă (alte județe decât Dâmbovița);
-Secțiunea III – Simpozion interjudețean ,,Să cresc mare și voinic!”, ediția I (activitate inclusă în Calendarul activităților științifice, metodice și culturale – C.C.D. Dâmbovița).
La secțiunea I s-au înscris 53 cadre didactice, din 14 unități școlare din județul Dâmbovița cu 71 preșcolari. Preșcolarii au realizat creaţii artistico-plastice în tehnica dorită: desene, pictură, colaje, postere, afişe etc., iar cu acestea s-a organizat o expoziție.
La secțiunea a II-a s-au înscris 13 cadre didactice, din 8 județe din România cu 24 copii și o educatoare din Republica Moldova cu 2 copii. Cu lucrările preșcolarilor înscrise la concurs se va organiza o expoziție virtuală, accesibilă pe site-ul grădiniței.
La secțiunea a III-a s-au înscris 43 cadre didactice din învăţământul antepreșcolar/ preşcolar. Activitatea științifică s-a desfășurat atât fizic, cât și prin videoconferință (Google Meet), cu grădinițele partenere conform agendei comune stabilite, în intervalul orar 13.00-17.00.
Cadrele didactice participante au prezentat exemple de bune practici corespunzătoare celor patru secțiuni ale simpozionului: proiecte școlare de parteneriat educațional, proiecte de opțional, proiecte tematice, proiecte didactice.
Deprinderile elementare de igienă trebuie imprimate de timpuriu pentru a deveni elemente ale modului de viaţă cotidian. Lipsa igienei sau o igienă precară conduce spre boli grave care afectează, mai ales, copiii. Totuşi, acestea se pot preveni dacă, încă din primii ani de viaţă se respectă o alimentaţie corectă şi reguli de igienă personală şi de grup.
Prin urmare, este important ca antepreșcolarii/ preşcolarii să fie ajutaţi și de cadrele didactice să înţeleagă cum trebuie să-şi îngrijească corpul, precum şi factorii care contribuie la asigurarea sănătăţii noastre. În acest scop, fiecare echipaj prezent la concurs a donat produse de igienă personală în vederea derulării acțiunii caritabile „Ajută-mă și pe mine să fiu sănătos ca tine!”. Toate aceste produse vor fi distribuite unor copii din grupuri vulnerabile, de către Asociația Salvați Copiii Dâmbovița.
Alături de echipa de proiect, au fost prezenți astăzi reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, Casei Corpului Didactic Dâmbovița și Asociației Salvați Copiii Dâmbovița, aceștia fiind parteneri în derularea acestor activități.