Energizantele, interzise minorilor! Amenzi usturătoare pentru comercianții care nu respectă legea

Publicitate

Adio, energizante pentru minori! Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice consumul de astfel de băuturi de către minori, a fost adoptat, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 12 abţineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Comercianții care încalcă prevederile legii riscă amenzi de până la 30.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. În caz de repetări, localul public poate fi suspendat temporar pentru o perioadă de 10-30 de zile.

Adoptarea acestei legi reprezintă un progres semnificativ în combaterea efectelor negative ale consumului de băuturi energizante asupra sănătății tinerilor. Consumul excesiv poate duce la probleme cardiace, anxietate, insomnie și alte afecțiuni.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) fenomenul consumului de băuturi energizante a luat amploare, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor. Astfel, într-un studiu EFSA care datează încă din anul 2013 se arată că 30% dintre adulţi, 68% dintre adolescenţi şi deja 18% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante.

Adoptată de Parlament, legea merge la șeful statului pentru promulgare.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!