Creșterea salariului minim ar trebui ”să ia o pauză”. O spune economistul șef al BNR

Publicitate

Economistul șef al Băncii Naționale a României consideră că un salariu minim net de circa 300 euro pe lună este, probabil, sustenabil pentru economia României și contribuie la diminuarea decalajului dintre cei mai bogați și cei mai săraci români, însă consideră că majorarea acestuia ar trebui să ia, deocamdată, o pauză.

Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), consideră totodată că acest salariu minim de 300 de euro s-ar situa ”prea aproape” de salariul mediu pe economie, ”făcând neatractivă acumularea de experiență și de calificări și nu prezintă certitudinea că reprezintă salariul real, având în vedere că multe plăți se fac suplimentar, netransparent, pentru a evita plata taxelor și impozitelor. Chiar și la acest nivel relativ modest, 300 euro, ar putea reprezenta o barieră la intrarea pe piața muncii a multor șomeri și tineri insuficient calificați. În concluzie, creșterea salariului minim a fost utilă și necesară, dar ar trebui să ia, deocamdată, o pauză”, a declarat pentru Agerpres. Valentin Lazea.
Vă amintim că în ședința de Guvern din 26 octombrie, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că salariul minim brut pe țară va crește la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 de lei în prezent.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!