Cresc salariile în sănătate și asistență socială!

Publicitate

Cresc salariile în Sănătate! Potrivit oficialului, Ordonanța de Urgență adoptată ieri de Guvern privind majorarea salariilor de bază ale personalului medical prevede venituri mai mari pentru asistenţii medicali cu 30% şi pentru medici cu 8%, acordate în două tranşe, din lunile martie şi iunie.

„Pentru asistenţii medicali, cumulativ cu cei 5% acordaţi la începutul anului, majorarea e de 35%, o majorare consistentă. Personalul TESA primeşte 20%, personalul auxiliar – 25% şi ceva mai puţin la medici care au avut salariile mărite încă din 2018 foarte mult şi acum, în afară de cei 5% acordaţi la începutul anului, mărirea e de 8%. Toate aceste măriri vor fi acordate în două tranşe, în martie şi în iunie. Majorarea se raportează la salariile din decembrie”, a spus ministrul Alexandru Rafila, la Antena 3.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că „mai mult decât atât nu cred că se poate acorda”, iar acest început arată „buna credinţă şi determinarea Ministerului Sănătăţii, a Guvernului pentru a îmbunătăţi condiţiile pentru salarizarea personalului medical”.

Rafila a vorbit și despre inechitățile din sistem, dând exemplu un chirurg care face câteva operații pe lună și altul care face câteva operații pe zi: „Din păcate, în momentul de faţă au acelaşi venit. (…) Performanţa în medicină o măsori şi prin cantitate şi prin complexitatea intervenţiilor pe care le faci. De exemplu, o operaţie de apendicită nu e similară cu o operaţie de neurochirurgie. Eu mă refer la aceeaşi categorie de personal, adică nu compari un neurochirurg cu un chirurg general, şi acolo trebuie să existe o plată prin care performanţa să fie încurajată. Discut despre un concept, nu despre punerea lui în aplicare mâine, dar asta este direcţia în care trebuie să ne îndreptăm. (…) Managerul trebuie să aibă la îndemână instrumente de a crea departajări”, a subliniat oficialul de la Sănătate.

Aflați de mai multe luni în proteste, sindicaliștii din Sănătate au transmis că negocierile pentru aceste creșteri salariale „s-au purtat în condiții extrem de restrictive. Prima ofertă a autorităților a fost o creștere de maximum 15% a salariilor de bază din cele două sisteme, iar noi am reușit să ajungem la o medie de 26,8%.

Suma disponibilă pentru creșterile salariale din 2024 a fost de maximum 2,5 miliarde de lei/an, toate calculele și discuțiile cu Ministerul Sănătății s-au purtat în această limită, în condițiile în care cheltuiala anuală cu salariile de bază din Sănătate depășește 14 miliarde/an.

Să nu uităm nici că Guvernul României și-a asumat, prin PNRR, o nouă lege a salarizării bugetare în care sporurile, așa cm sunt ele astăzi, nu vor mai exista; cel mai probabil va fi un singur spor pentru condiții periculoase de muncă de max. 20%. Din acest motiv, toate negocierile pentru această ordonanță au vizat DOAR CREȘTEREA SALARIILOR DE BAZĂ! Chiar și proiectul viitoarei legi a salarizării, negociat cu federațiile reprezentative din Sănătate și Asistență socială, este construit pe același principiu”, au arătat sindicaliștii Federației Sanitas într-o postare pe Facebook.

Și ei subliniază inechitățile induse de actuala lege a salarizării și dau alt exemplu decât chirurgii: „din proasta aplicare a Legii 153/2017, se ajunsese ca un asistent medical de la Ambulanță să aibă un salariu lunar cu doar câțiva lei mai mult decât cel al ambulanțierului;  existau categorii profesionale precum infirmierele, îngrijitoarele, bucătăresele,  registratorii medicali etc. ale căror salarii ajunseseră aproape de nivelul salariului minim pe economie…

Acestea sunt câteva dintre argumentele care au condus la negocierea și obținerea unor creșteri procentuale diferite pentru categorii profesionale diferite din cele două sectoare de activitate.

Considerăm că am reușit să rezolvăm cel puțin parțial o mulțime de astfel de situații”.

Pe de altă parte, sindicaliștii au amintit de problema sporurilor pe care speră să o rezolve în urma procesului pe care SANITAS l-a deschis împotriva Guvernului și care va avea primul termen peste 3 săptămâni.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!