Colț de Rai dâmbovițean: Peștera Ialomiței | GALERIE FOTO

Publicitate

Reabilitată și modernizată în cadrul unui proiect european derulat de Consiliul Județean Dâmbovița, Peștera Ialomiței din Bucegii Dâmbovițeni a devenit, din iulie 2015 de când a fost inaugurată această ”schimbare la față”, o a adevărată perlă turistică a județului.

Obiectivul atrage zeci de mii de turiști anual, depășind chiar și așteptările autorităților și ale consultanților proiectului care s-a intitulat ”Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnice pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterii Ialomiţei din masivul Bucegi, judeţul Dâmboviţa” și a avut o valoare de peste 6 milioane lei.

Peştera Ialomiţei s-a format prin acţiunea corozivă a apei, în calcarele jurasice din culmea sud-estică a muntelui Bătrâna (Masivul Bucegi), la 1.560 m altitudine absolută, intrarea sa fiind de 18 m deasupra talvegului văii Ialomiţei. Este o peşteră mare, cu galerii fosile şi active, dispusă pe două etaje, care însumează 1128 m lungime. Intrarea, orientată spre est, are dimensiuni impunătoare (40 m lăţime şi 20 m înălţime). Peştera Ialomiţei, botezată de turişti și “Ialomicioarei” este situată pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, în localitatea Moroeni.
Proiectul de reabilitare, dar și realizarea drumului din munte au făcut ca turiștii să aleagă Peștera Ialomiței ca destinație de week-end și de vacanță, foarte mulți dintre ei revenind periodic în acest loc de vis. Și nu doar pentru turiștii români, ci și pentru cei străini care ajung în acest colț de rai montan de pe teritoriul județului Dâmbovița.

Deși, potrivit loon.ro, România deţine 12.000 de peşteri care oferă un spectacol de gheaţă, roci şi apă, în acest moment, Peștera Ialomiței se regăseşte în topul preferinţelor turiştilor străini.

Mai mult decât atât, chiar la intrarea în Peștera Ialomiței, se află Mănăstirea Ialomiței, unul dintre cele mai frumoase lăcașuri din țară, amplasată spectaculos. Ea este ctitoria voievodului Țării Românești, Mihnea cel Rău, ridicată în secolul al XVI-lea. Fiind inițial construită din lemn, de-a lungul anilor, mănăstirea a ars de două ori în anii 1818 și 1961, însă, prin grija fețelor bisericești și a credincioșilor, a fost refăcută. În 1994 s-a început construcția unei noi biserici tot la intrarea în Peștera Ialomiței, iar la 29 iunie 1996 a fost sfințită de ÎPS Arhiepiscop Vasile Costin, cu hramul “Sf. Apostoli Petru si Pavel”. În adâncul peșterii, la aproximativ 200 m, se află o piatră numita “Piatra Altarului”, unde după tradiție sihastrii săvârșeau cele sfinte.
Peştera poate fi vizitată în fiecare zi, pe o suprafaţă totală de 400 de metri. Puteţi înnopta în zonă la cabana Padina sau în campingul Zănoaga. O căsuţă cu două paturi costă 50 de lei pe noapte. Dacă veniţi cu rulota plătiţi 25 de lei pe noapte, iar cu cortul 15 lei.

Peştera Ialomiţei este deschisă de luni până duminică, între orele 9:00 — 18:00, iar taxa de intrare este 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii. Contact: 0753022125. Orice modificare de program este anunțată în timp util pe pagina de facebook Peștera Ialomiței Bucegi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!