Camera de Comerț Dâmbovița în colaborare cu Universitatea „Valahia” din Târgoviște și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia au organizat evenimentul „Investim în viitor – Educație și antreprenoriat, parteneriate durabile cu ajutorul finanțărilor”.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate informaţii de interes privind oportunitățile de finanțare disponibile prin PR SM 2021-2027, precum: valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice; dezvoltarea și sporirea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate; sprijinirea investiţiilor în activităţi de cercetare – inovare pentru IMM-uri.
Au participat Valentin Calcan – președintele Camerei de Comerț Dâmbovița, Corneliu Sălișteanu – rector al Universității „Valahia”, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Corneliu Ştefan, primarul Târgoviştei, Cristian Stan, Liviu Gabriel Muşat – directorul General al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, Gabriela Călin – directorul Direcţiei Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027.
„Am vorbit despre importanța investițiilor publice din Dâmbovița. De asemenea, am accentuat necesitatea unei strânse colaborări între autoritățile publice locale, instituțiile de învățământ locale, mediul privat dâmbovițean și autoritatea de management a fondurilor europene la nivel regional, ADR SUD Muntenia, ca parte a unui efort comun de dezvoltare a județului nostru.
Investițiile și proiectele Consiliului Județean Dâmbovița se ridică la aproximativ 1,8 miliarde de euro și vor asigura o transformare durabilă și sănătoasă a comunităților locale.
Sunt convins că vom lucra împreună și pe viitor la proiectul nostru de dezvoltare a județului, mai ales că acest lucru este responsabilitatea noastră. Consiliul Județean Dâmbovița va fi partenerul tuturor!”, a declarat președintele CJD, Corneliu Ștefan.
Președintele Senatului UVT, Claudia Gilia, a explicat: „Un prim pas important este ca universitatea noastră să colaboreze cu IMM-urile pentru a înțelege mai bine cerințele pieței muncii și a adapta în consecință programele de formare. De asemenea, universitățile pot colabora cu autoritățile locale pentru a dezvolta programe de antreprenoriat și incubatoare de afaceri, stimulând crearea de noi locuri de muncă și creșterea economică.
ADR Sud-Muntenia a detaliat oportunitățile de finanțare disponibile din fonduri europene, menite să sprijine atât proiectele educaționale, cât și pe cele antreprenoriale. Reprezentanții Agenției au subliniat că accesul la finanțare este vital pentru implementarea inițiativelor și pentru susținerea dezvoltării durabile. Finanțările adecvate pot transforma ideile inovative în realități palpabile, contribuind la bunăstarea economică a regiunii.
Pe lângă investiții în educație și cercetare, este important să se creeze un mediu care să încurajeze inovația și creativitatea. Acest lucru poate fi realizat prin programe de mentorat, sprijin pentru startup-uri și acces la finanțare. De asemenea, este important să se promoveze o cultură a colaborării și a schimbului de idei, care să stimuleze progresul și să atragă talente din întreaga lume”, a declarat Claudia Gilia.
O concluzie au tras și reprezentanții Camerei de comerț: „Educația și antreprenoriatul joacă roluri fundamentale în dezvoltarea economică și socială și investițiile în aceste domenii sunt esențiale pentru a construi un viitor sustenabil.
Aceste investiții nu doar că sprijină formarea unei forțe calificate de muncă, dar încurajează și inovația, creativitatea și dezvoltarea de noi afaceri. Parteneriatele durabile între administrația locală, mediul universitar, mediul de afaceri reprezentat de Camera de Comerț Dâmbovița, antreprenori și finanțatori pot crea sinergii valoroase, facilitând accesul la resurse, expertiză și finanțare”.