Ce amenzi riscă șoferii fără anvelope de iarnă

Publicitate

Pentru că iarna și-a intrat în drepturi în aproape toată țara, polițiștii rutieri dâmbovițeni au recomandări importante pentru deplasările pe drumurile publice. Agenții vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante! De asemenea, le recomandăm conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă! Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor agenţilor de circulaţie, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum. Şoferii sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă la maşini de fiecare dată când conduc pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, aşa cum stabileşte legislaţia în prezent, altfel riscă să fie amendaţi cu până la 2.500 de lei.  Creşterea amenzilor pentru contravenţii rutiere este strâns legată de cea a salariului minim brut, potrivit Codului rutier. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, ceea ce înseamnă că acesta ar fi trebuit să crească anul acesta la 195 lei.Totuși, Guvernul a decis anul trecut, prin ordonanță de urgență, să plafoneze punctul-amendă la 145 de lei, această valoare urmând să fie păstrată pe tot parcursul anului 2018. 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!