CCR: Majorarea pensiilor cu 40% este constituțională

Publicitate

Curtea Constițională a decis că  majorarea pensiilor cu 40% este constituțională. Judecătorii CCR s-au pronunțat, miercuri, cu privire la o modificare făcută de social-democrați la rectificarea bugetului pe 2020. Decizia a venit însă în contextul în care Guvernul pregătește un nou proiect de buget pentru 2021, astfel că sunt minime șansele ca pensiile să fie majorate cu 40%. O majorare cu 14% a pensiilor produce deja efecte, a transmis Digi 24.

Pentru a intra în vigoare însă, legea PSD care a primit undă verde de la Curte și care crește pensile cu 40% mai trebuie promulgată de președintele Iohannis. Doar că președintele României poate trimite actul normativ în Parlament, pentru reexaminare, cu șanse mari de reușită.

Foarte probabil, noua majoritate din Parlament va anula creșterea cu 40% a pensiilor și  va păstra creșterea de 14% stabilită anul precedent de guvernul PNL.

La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, Guvernul sesizase Curtea Constituțională privind rectificarea bugetară care prevede majorarea pensiilor cu 40%.

Potrivit sesizării, parlamentarii „nu au identificat sursele clare de finanţare” pentru majorările propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, conform dispoziţiilor constituţionale, scrie agerpres.ro

De asemenea, executivul susţinea că rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost construită pe baza „analizelor şi studiilor de impact”, reprezentând un echilibru între toate domeniile care au necesitat finanţare astfel încât impactul economic al crizei sanitare să fie redus la „cel mai mic nivel posibil”.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!