Care sunt condițiile în care vei putea să îți iei liber de la serviciu, dacă ești părinte

Publicitate

Odată cu epidemia de COVID-19 s-a adoptat o lege care are în vedere acordarea de zile libere părinților care au copii la școală și grădiniță. În ce condiții se acordă aceste zile libere? Doar dacă sunt depistate cazuri de coronavirus la școala la care copilul învăță, iar activitatea este oprită. Nu se aplică dacă totuși cursurile sunt online.

Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mici de 12 ani cu dizabilități de până la 26 de ani, înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antreprenorială.

Având în vedere că angajatorul are obligația să acorde zilele libere angajatului care solicită acest drept, un eventual refuz constituie contravenție și se sancționează cu amendă. De asemenea, în ipoteza unui litigiu, angajatorul ar putea fi obligat la repararea prejudiciilor cauzate angajatului prin refuz.

Mihaela Tucaliuc, părinte: “Patronul nu va dori să ne plătească. Am înțeles că se vor deconta niște bănuț însă știm foarte bine că statul decontează târziu. ITM-ul, în majoritatea litigiilor care au existat între angajat și angajatori, nu a luat decizii în favoarea angajatului. Este o lege probabil ceva mai potrivită pentru bugetari, însă pentru noi, cei din sistemul privat, nu ne protejează sub nicio formă”.

Andrei Talamba, avocat: “Să fie angajat, să nu fie aflat în concediu de maternitate, să nu fie celălalt părinte aflat într-o formă sau alta de concediu plătit și să fie întreprinsă toată procedura de formularistică. Aceste sume se suportă de la bugetul de stat, astfel e într-adevăr o cheltuială pentru angajator, nimeni nu poate contesta acest lucru, însă sumele achitate angajaților ca și cum ar fi zile libere urmează să fie recuperate de la bugetul de stat”.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!