Modificări importante! Ce venituri sunt luate în calcul pentru indemnizaţia de creştere a copilului

Publicitate

Ştefan Khalil
Au intrat în vigoare noile modificări importante la indemnizația de creștere a copilului. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial al unui act normative emis de guvern. Începând cu data de 23 martie, 2018, odată cu publicarea în Monitorul oficial a OUG nr.18/2018, drepturile de proprietate intelectuală, cunoscute și ca drepturi de autor, nu vor mai face parte din categoria veniturilor din activități independente și au devenit o categorie diferită din punct de vedere fiscal.

În urma acestor modificări, veniturile din drepturile de autor nu mai sunt luate în considerare la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului, conform OUG nr.111/2010, țînând cont de indemnizaṭia pentru creșterea copilului. Efectul a fost o indemnizație redusă pentru părinții, care au realizat venituri din prioritate intelectuală, după data de 23 martie, 2018. Cu actul normativ publicat în Monitorul Oficial, persoanele vor fi despăgubite.

Cum ar putea arata veniturile luate în calcul pentru indemnizația de creștere a copilului

Din data publicării prezenței ordonanțe de urgență, 17 septembrie 2018, veniturile care vor fi luate în considerare pentru indemnizația de creștere a copilului sunt:
– venituri din salarii şi asimilate salariilor;
– venituri din activităţi independente;
– venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
– venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit.
Ce condiții trebuie indeplinete pentru indemnizația de creștere a copilului
Pentru a primi indemnizație, părintele care va intra în concediu pentru creșterea copilului, trebuie să fi realizat venituri, cel puțin 12 luni, în ultimii 2 ani, înainte de nașterea copilului.
Prin venit, ne referim la venitul realizat pe fiecare categorie de venit, pentru determinarea bazei de calcul. De aici se scad contribuțiile sociale datorate și impozitul pe venit, dacă acestea se datorează.
În cazul în care o persoană fizică realizează mai multe surse de venit dintre cele enumerate mai sus, de această dată se vor lua în considerare toate veniturile.
În aceeași măsură, vor fi păstrate celelate reglementări existente, cum ar fi că valoarea maximă a indemnizației, nu poate depăși 8.500 de lei, în vreme ce valoarea minimă, nu poatea fi mai mică de 1.250 lei.
Pentru persoanele care, după data de 23 martie 2018, nu le-au fost luate în considerare veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, pot merge să depună documente, care să fie doveditore, la Agenții pentru plăci și inspecție socială, în termen de 60 de zile, pentru a le fi recalculate indemnizația.
Se apilca indemnizația recalculată, doar după perioada 17 septembrie, nu și pentru perioada anterioară.
Până în dată de 31 decembrie, 2018, diferențele rezultate vor fi achitate.
Noul cuantum va fi stablit în termen de 60 de zile de agențiile de plăți, de la depunerea documentelor sau în termen de 60 de zile de la data prezenței ordonanțe, în cazul în care documentele sunt deja depuse.
Până în data de 31 decembrie 2018, diferențele de plăți calculate, vor fi achitate persoanelor interesate.
O altă măsură a Ordonanței este faptul că în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, a prezenței ordonanțe, vor fi modificate și normele de aplicare corespunzător cu aceste prevederi.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!