Echipa naționala U19 a României s-a reunit, sâmbătă după-amiază, pentru “dubla” amicală cu Macedonia, programată pe 31 august, și respectiv 2 septembrie. În cadrul lotului convocat de selecționerul Adrian Boiangiu se regăsesc doi portari dâmbovițeni: Andrei Vlad și Marian Aioani.
Primul este portar la FCSB București, iar al doilea la Chindia Târgoviște. În ceea ce-l privește pe Aioani, acesta a fost folosit de Nicu Croitoru în disputa cu Foresta Suceava, câștigată de Chindia cu 6-0. Tânărul goal-keeper a fost trimis pe teren în actul secund, în locul mult mai experimentatului Iustin Popescu, achiziționat în această vară de la Dinamo București. Lotul României cuprinde următorii jucători pentru “dubla” amicală cu Macedonia: Andrei Vlad (FCSB București), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Alexandru Costache (Concordia Chiajna) – portari, Denis Hăruț, Cristian Podină (ambii ACS Poli Timișoara), Cristian Băluță, Robert Neciu (ambii Viitorul Constanța), Constantin Dima (Sepsi Sfântu Gheorghe), Andrei Trușescu (AS Roma), Ricardo Grigore (Dinamo București) – fundași, Radu Boboc, Mihai Ene (ambii Viitorul Constanța), Vlad Dragomir (Arsenal), Rareș Lazăr (CS Mioveni), Liviu Gheorghe, Florin Vasile (ambii in Vasile i (eș), anța), ) – fundașrtari,ian Aioani (Chindia Târgoviște), onat în această vară de la Dinamo București. Dinamo), Radu Bârzan (FC Argeș), Claudiu Micovschi (FC Genoa), George Merloi (Rennes), Andrei Cordea (Novara Calcio) – mijlocași, Robert Moldoveanu (Dinamo), George Ganea (AS Roma) și Andrei Sîntean (Slavia Praga).
Decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea datei de 10 octombrie ca ”Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti” a fost semnat în data de 12 iulie 2017 de președintele Klaus Iohannis. Inițiativa legislativă îi aparține vicepreședintelui Comisiei pentru agricultură, deputatul PSD Alexandru Stănescu, actul normativ fiind aprobat în Parlament luna trecută, pe 13 iunie.
”Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti” poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi persone fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului, potrivit legii.
Prin aceasta, practic se face un pas în recunoașterea calității și autenticității acestor produse și, poate cu mai multă publicitate și un marketing mai bun, ele vor fi și vândute mai bine pentru profitul producătorilor autohtoni.
La momentul susținerii inițiativei, deputatul Alexandru Stănescu arăta că, prin instituirea acestei zile, practic o sărbătoare pentru sectorul agroalimentar românesc, ”se va încuraja producția agricolă națională pentru consumatorii români, precum și pentru cei ce dețin spații de vânzare (comercianți), producătorul prezentând de ziua națională produse proaspete de calitate, direct de la sursă, autohtone, care vor concura produsele din import”.
Parlamentarul PSD de Dâmbovița, dna Oana Vlăducă, a salutat instituirea acestei zile și a declarat: ”Dorim îmbunătățirea statutului producătorului român și încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone și de produse tradiționale. De asemenea, ne dorim încurajarea producţiei agricole naţionale pentru consumatorii români, precum şi pentru cei ce deţin spaţii de vânzare”.
Unul dintre cele mai interesante comentarii din spațiul public se referă la legile existente în momentul de față. Producătorii susțin că acestea sunt foarte stufoase, sunt cerințe prea mari și costuri însemnate pentru autorizări, iar cei care nu au acești bani, degeaba vor să iasă pe piață. Totodată, producătorii spun că produsele ieftine și bune, preparate în casă sau prin metode tradiționale, au mare succes în Uniunea Europeană, nu numai pentru că sunt mai sănătoase și mai gustoase, însă producătorii de acolo nu sunt sufocați în hățișurile legilor și cerințelor.