”Vrem ziduri, nu ruine”. 20 de tineri au organizat un flashmob pentru renovarea clădirilor emblematice din Târgoviște

Publicitate

Voluntari din cadrul proiectului “Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby şi advocacy în cetatea Târgoviştei” au pregătit un flashmob pentru a atrage atenţia comunităţii în privinţa stării avansate de degradare a unor clădiri emblematice, de patrimoniu, din municipiul Târgovişte.

Manifestarea a avut loc pe 3 septembrie, pe platoul din faţa Prefecturii Dâmboviţa, unde peste 20 de elevi şi studenţi implicaţi în proiect au… bătut din picioare pentru renovare. Aceştia au afişat imaginea unor cerşetori şi au purtat cartoane agăţate de gât, cerând, prin mesajele afişate, ajutor pentru salvarea monumentelor arhitecturale ajunse în paragină.

Este vorba, printre altele, despre: Casa Fusea Pârvulescu, unde se află Secţia pentru Copii a Bibliotecii Judeţene, dar şi Teatrul pentru Copii “Mihai Popescu”, Casa d’Italia, Casa Dâmboviţeană, Poarta Vânătorilor etc.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației ”Ambasadorii prieteniei”, acţiunea şi-a propus mobilizarea/solidarizarea comunităţii şi autorităţilor locale pentru protejarea şi valorificarea patrimoniului istoric al unui oraş bogat în edificii înscrise în lista monumentelor protejate, dar aflate în diverse stadii de degradare.

Mai mult, din luna aprilie a.c., aproximativ 90 de liceeni şi studenţi şi 10 mentori lucrează în echipă pentru: cunoaşterea situaţiei clădirilor istorice şi a monumentelor aflate în pericol şi a cadrului juridic existent pentru protejarea acestora de către întreaga comunitate; familiarizarea târgoviştenilor cu procesele de lobby şi advocacy/elaborarea şi pilotarea unor proceduri-instrumente de protecţie civică, lobby şi advocay (inclusiv reglementări juridice) pentru salvarea monumentelor şi clădirilor aflate în pericol; formarea competenţelor pentru acţiuni de lobby şi advocacy în rîndul participanţilor direcţi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!