Vitezele de bandă largă în Regatul Unit rămân la coada Europei

Marea Britanie nu face progrese deloc în privința vitezelor de bandă largă în comparație cu restul Europei, potrivit unui raport proaspăt publicat. Cercetarea, care a fost publicată de Cable.co.uk, a scos la iveală date de la peste 63 de milioane de teste de viteză în bandă largă de pe tot globul și a constatat că Marea Britanie a avut o viteză medie de descărcare de 16,51 Mbps.

Acesta nu este un top complet în ceea ce privește clasamentul performanțelor, pentru că ar situa Marea Britanie pe locul 31 din 158 de tări. Îngrijorător este faptul că se află în spatele a 19 țări europene ca Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Spania, Portugalia, România, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia și altele.

Potrivit cifrelor, 7 din top 10 al celor mai rapide țări în privința vitezei de internet provin din Europa

Elveția a fost pplasată pe locul zece, Belgia pe opt, Norvegia chiar înaintea lor, urmată direct de Letonia, Olanda și Danemarca, iar cea de-a patra poziție a revenit Suediei (care a obținut locul doi în general, cu o viteză medie de 40,16 Mbps și în spatele lui Singapore, cu 55,13 Mbps).
Toate acestea fac ca Marea Britanie să arate puțin încrețită în jurul marginii, în ceea ce privește banda largă de vârf.

Perspective noi

Dan Howdle, analist în domeniul telecomunicațiilor consumatorilor de la Cable.co.uk, a comentat: “Aceste rezultate ne oferă o nouă perspectivă asupra locului în care trăim în lumea broadband-ului. Relativ vorbind, suntem aproape de partea de sus a mesei. Dintre noi – cu mult înainte – fac parte vecinii noștri din UE, dar și din Europa extinsă. Punerea în aplicare rapidă, în Marea Britanie, continuă să facă progrese. Obiectivele sunt îndeplinite, noile inițiative întreprinse și fondurile publice sunt puse la dispoziție. Cu toate acestea, există în mod clar lecții de învățat atât din Europa, cât și din partea celor care susțin masa”.
Cable.co.uk a mai observat faptul că unii oameni din zone mai îndepărtate ale Marei Britanii dispun în continuare de o bandă largă îngrozitoare, fapt ce trage media globală în jos – aspect subliniat și într-un raport din această vară.
O altă problemă o reprezintă lipsa conexiunilor FTTP – fibre care circulă direct la sediu sau la domiciliu – care sunt disponibile doar pentru 2% din proprietățile din Marea Britanie în acest moment, iar în Suedia această cifră a trecut de 40%.
Într-o notă pozitivă, se zvonește că BT forțează topul în ceea ce privește asigurarea unei viteze minime garantate de 10 Mbps pentru banda largă din Marea Britanie. Totuși, sunt voci care susțin că acest demers nu este suficient pentru asigurarea unei infrastructuri fiabile în viitor.

Alin Miriţă

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!