Vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor, obligatorie! Anunțul făcut de DSVSA Dâmbovița

Foto: Arhivă
Publicitate

A început campania de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor din județ. Vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor în vârstă de peste 3 luni se realizează o dată pe an, în cadrul campaniei de vaccinare din octombrie – decembrie, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei.

În acest sens, Direcția Sanitar Veterinară Dâmbovița a transmis o informare pentru toți deținătorii de animale de companie. Conforma acesteia, vaccinarea contra rabiei a câinilor şi a pisicilor în vârstă de peste 3 luni este obligatorie.

„Având în vedere derularea programului de vaccinare profilactică a animalelor de companie domestic și sălbatice în scopul eradicării rabiei pe teritoriul României, conform Ordinului ANSVSA nr. 35/2016, vă informăm:

– Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, etc., este obligatorie.

– Vaccinarea antirabică a câinilor şi pisicilor în vârstă de peste 3 luni se realizează în campanie, o dată pe an, în perioada octombrie-decembrie, dar nu mai târziu de un an de la ultima vaccinare, urmată de vaccinări de completare la animalele care nu au putut fi vaccinate în timpul campaniei.

– Vaccinarea antirabică se face numai pe animale identificate și înregistrate conform legislației în vigoare”, se arată într-un comunicat DSVSA Dâmbovița.

 Obligaţii ale proprietarilor:

-să identifice şi să înregistreze animalele în termen de 90 de zile;

-să prezinte medicilor veterinari documentele şi informaţiile de identificare necesare;

-să deţină asupra lor carnetul de sănătate al animalelor;

-să deţină asupra lor şi paşaportul animalului în cazul deplasărilor în străinătate;

-să notifice medicului veterinar, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte;

-să solicite medicilor veterinari scoaterea din evidenţă şi consemnarea morţii în carnetul de sănătate;

-să solicite utilizatorilor RECS care au obţinut licenţa de utilizator al RECS să înregistreze în acesta schimbarea datelor proprietarului şi noua adresă;

-să deparaziteze periodic animalele;

-să prezinte animalele pentru efectuarea vaccinării antirabice.

Vaccinarea contra rabiei a câinilor şi a pisicilor în vârstă de peste 3 luni este obligatorie în România.

Refuzul vaccinării câinilor și pisicilor de către proprietarii acestora constituie contraventie și se sancționează conform HG 984/2005 reactualizată Art.5 lit. J, pct.3 cu amendă de 400-800 lei pentru persoanele fizice și 400-1000 lei în cazul persoanelor juridice.”

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!