Unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din ţară se află în Dâmboviţa. Atrage zeci de mii de turişti | FOTO

Publicitate

Peștera Ialomiței din Bucegii Dâmbovițeni este unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din România, iar de când a fost amenajată pentru vizitare, în cadrul unui proiect cu fonduri europene (finalizat în 26 iulie 2015), Peștera Ialomiței atrage zeci de mii de turiști.

Peștera Ialomiței se află pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, în localitatea Moroeni, pe Muntele Bătrâna, la o altitudine de 1660 m. Se desfășoară pe un singur nivel, pe o lungime de aproximativ 1228 m, din care 480 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit „la Altar”, urmând în amonte o porțiune de încă 80 m, cu galerii și săli. Este străbătută de un pârâu și are o desfășurare mixtă, prezentând atât galerii, cât și săli.

Gura peșterii, în formă de semielipsă, se deschide pe o terasă orizontală, ce se găsește la 18 m deasupra fundului văii. Chiar la intrarea în Peșteră se află Mănăstirea Ialomiței, ridicată în secolul al XVI-lea, ctitorită de voievodul Țării Românești, Mihnea cel Rău. Mănăstirea a ars de mai multe ori până acum.

Încă de pe vremea dacilor, Peștera Ialomiței a fost considerată un punct energetic important, centrul unde se face legătura dintre cer şi pământ. De-a lungul timpului, a fost și loc de odihnă și rugăciune. Se spune că Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, ar fi poposit aici in misiunea sa de a creștina teritoriul pe care acum se află România.

Toate aceste lucruri, dar și multe alte curiozități le pot afla turiștii care aleg acest loc ca destinație de vizitat. În week-end, numărul vizitatorilor ajunge chiar și la 500.

În momentul de față, Peștera Ialomiței a trecut la programul de vară, fiind deschisă zilnic între orele 9-18.

Proiectul care a fost implementat aici cu bani europeni, de 6,4 milioane de lei, a presupus reabilitarea și modernizarea din punct de vedere al mijloacelor ce susţin accesul pelerinilor şi al turiştilor în interiorul ei, în condiţii optime.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!