TOP 3 lucruri de luat în considerare atunci când restaurezi acoperișul unei case vechi

Sursă foto: Pixabay.com
Publicitate

Când restaurezi locuințe vechi poți întâmpina diferite dificultăți și provocări, care țin, în majoritate, de vechimea materialelor și a modului de construcție. E posibil însă, ca anumite soluții să nu se potrivească cu caracteristicile unei astfel de locuințe, gândită pentru a fi folosită în alte timpuri.

Dacă vrei să reamenajezi o locuință veche, trebuie să te asiguri, în primul rând, că la exterior structura acesteia are cea mai mare rezistență și aspectul dorit. Primul element căruia trebuie să-i acorzi atenție este acoperișul, pentru că este cel mai deteriorat de factorii de mediu.

Iată cele mai importante lucruri de ținut minte dacă vrei să renovezi acoperișul unei case vechi!

Refacerea acoperișului

Acoperișul oferă protecție față de intemperii și este principalul element de renovarea căruia trebuie să te ocupi. Poți alege țiglă metalică, tablă plană pentru fălțuit, cu falț metalic sau cutată.

Realizarea unui acoperiș fălțuit oferă avantajul că tabla se adaptează ușor la forme mai atipice și are o rezistență mare în timp. Acest lucru se datorează flexibilității materialelor folosite (oțel moale, aluminiu sau cupru), care poate folosi chiar și arhitecților ce desfășoară proiecte atipice. Un alt avantaj este și că un astfel de acoperiș se întreține ușor și nu implică costuri suplimentare.

Pentru un aspect mai diversificat, poți alege țigle metalice de diferite culori. Acestea sunt potrivite, mai ales dacă dorești să înlocuiești țiglele de ceramică de pe acoperișul unei case vechi, păstrând specificul acestuia, de exemplu în cazul caselor în stil tradițional românesc sau săsesc.

Poți să alegi atât țigle în nuanțe clasice, cât și moderne, în funcție de tipul de proiect pe care dorești să-l realizezi. Suprafețele țiglelor pot fi mate, lucioase sau lucioase granulate.

Reinstalarea sistemului de degrivare

În cazul unei case vechi, jgheaburile pot să aibă suprafețe deteriorate sau părți lipsă și rupte, ceea ce poate strica aspectul casei tale și poate împiedica filtrarea apei în mod corespunzător, astfel că, pot exista efecte negative și asupra acoperișului.

Când renovezi casa, ca să eviți deteriorarea care poate apărea din cauza gheții de pe acoperiș, mai ales de pe margini, poți alege un sistem de degrivare jgheaburi, care asigură curățarea zăpezii, pentru ca aceasta să nu se transforme în gheață.

În afară de sistemul de degrivare, pentru protecția eficientă a acoperișului este recomandată și instalarea parazăpezilor, pentru că, altfel, zăpada căzută poate produce daune.

Colectarea eficientă a apei de ploaie

Când alegi un sistem de colectare a apelor pluviale, acesta trebuie să se potrivească cu tipul de tablă sau țiglă aleasă pentru acoperiș. Cel mai indicat este să alegi jgheaburi și burlane cu aplicare universală, cum sunt cele de la Lindab.com. Acestea au straturi de protecție pentru ambele fețe, pentru o bună rezistență în timp și sunt disponibile în două variante: circulare sau rectangulare.

Acestea sunt primele trei lucruri de luat în considerare atunci când refaci acoperișul deteriorat al casei vechi. Este nevoie de înlocuirea învelișului acestuia cu tablă sau țiglă nouă, modernă, care păstrează specificul stilului arhitectural, dar și de refacerea sistemului de degrivare și de colectare a apei fluviale.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!