Test de efort ECG la Centrul Medical Valleriana din Târgovişte

Publicitate

De ce trebuie sa-ti faci un test de efort ECG? In cardiologie, testarea la stres presupune evaluarea aparatului cardiovascular in conditii de suprasolicitare. Scopul fiind diagnosticarea unor afectiuni ascunse la examenele clinic si paraclinic, efectuate in repaus, sau la evaluarea capacitatii functionale a pacientului. Testarea la stres are doua componente: metoda de provocare a stresului si metoda de evidentiere si evaluare a efectelor acestuia asupra aparatului cardiovascular.

Testul de efort ECG este rezultatul asocierii dintre cel mai “fiziologic” mod de provocare al stresului – efortul fizic si cea mai accesibila metoda de depistare a efectului efortului asupra cordului – electrocardiograma. Este indicat sa faci un test de efort ECG daca: -ai simptome cardiace (dureri in piept, respiratie dificila la efort, palpitatii) sugerand o boala cardiaca ischemica; -apartii unui grup cu risc cardiovascular mediu sau inalt (sindrom metabolic, diabet zaharat sau factori de risc coronarian multipli), -chiar daca nu ai simptome; -urmezi un tratament pentru o boala cardiovasculara cunoscuta si medicul doreste o evaluare a tratamentului sau a capacitatii functionale; -esti sau urmeaza sa fii inclus intr-un program de recuperare medicala; -esti barbat si ai peste 40 de ani sau femeie avand peste 50 de ani si intentionezi sa incepi un program regulat de exercitii fizice.
Aceste limite de varsta pot fi, si chiar este indicat sa fie, mai joase pentru cei cu un stil de viata sedentar, cu factori de risc cardiovascular prezenti sau cu antecedente familiale de boala cardiaca. -esti sportiv amator sau de performanta si doresti sa-ti evaluezi capacitatea functionala sau sa depistezi situatii in care efortul ar putea fi periculos pentru sanatate (de exemplu, modificari ECG limita sau potential patologice). Un test de efort ECG consta in efectuarea unui efort fizic standardizat, progresiv crescator, sub monitorizarea permanenta a electrocardiogramei, tensiunii artriale si uneori a altor parametri cum ar fi saturatia in oxigen a sangelui, etc.
Inaintea efectuarii testului de efort ECG este obligatoriu un consult cardiologic si efectuarea unei electrocardiograme de repaus pentru a se exclude fie o afectiune cardiovasculara acuta care sa contraindice testarea, fie o boala cardiaca preexistenta, ignorata, care sa se agraveze la efort. Testul de efort ECG este, de asemenea, o metoda accesibila pentru aprecierea capacitatii de efort si a starii de sanatate inaintea inceperii sau reluarii unei activitati fizice sustinute.
Pentru un test de efort ECG puteti apela cu indredere la Centrul Medical Valleriana Târgovişte, Dr. Emilian Dumitru- medic specialist cardiologie. Program: vineri 11- 21 şi sâmbătă 11- 21. Proceduri efectuate in cadrul Centrului Medical: consultație, Ecocardiografie, Ecografie Doppler vene, Ecografie Doppler artere, Ecografie Doppler artere carotide, monitorizare TA, monitorizare holter EKG, Test de Efort.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!