Sute de mii de oameni din toate colțurile țării au participatla Ziua de Curățenie Natională. Și Dâmbovița a răspuns apelului „Let`s Do It România!”

Publicitate

Sute de mii de oameni din toate colțurile țării au participat ieri la Ziua de Curățenie Natională.

„Suntem mândri și recunoscători pentru toți cei care au participat – împreună suntem mai puternici și am demonstrat că putem schimba lucrurile. În zilele următoare vom reveni cu rezultatele la nivel național, dar pentru moment știm un lucru cert: datorită efortului vostru, România este acum un pic mai curată. Mulțumim fiecăruia dintre voi!”, au transmis reprezentanții „Let`s Do It România!”, organizația care reușește de mai mulți ani să „sune” mobilizarea și în țara noastră pentru un mediu mai curat și mai sănătos.

În Dâmbovița, jandarmii montani de la Postul Zănoaga s-au alăturat voluntarilor acestui proiect şi au participat la curăţarea arealelor naturale din Lunca Padinei, masivul montan Bucegi.

„Prin implicarea și participarea la astfel de acțiuni ne dorim să facem pași importanți în direcția protejării mediului înconjurător și să subliniem importanța respectului față de natură și responsabilitatea socială”, spun reprezentanții lor.

Tot în Dâmbovița, elevii celor două școli gimnaziale din Comișani, însoțiți de profesorii diriginți, au luat la pas comuna și au curățat toate zonele publice.

Impresionantă a fost în țară și mobilizarea celor de la Apele Române care au ieșit cu sutele în toată țara și s-au alăturat voluntarilor.

Saltele, pungi, îmbrăcăminte, cauciucuri, PET-uri, doze, etc. toate au fost strânse în saci și apoi predate către operatorii de salubritate.

Din centralizarea primelor date, doar angajații Apele Române au strâns, în toate județele, 200 de tone și 3000 de saci de PET-uri, de-a lungul cursurilor de apă și ale lacurilor de acumulare.

Și ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat la Ziua Curățeniei Naționale, alături de voluntarii  “Let’s do it România!”, la acţiunile de ecologizare din judeţul Bacău.

Prin cea de-a XI-a ediţie a Zilei de Curăţenie Naţională, organizată și anul acesta, la nivel național, de Asociația “Let’s do it România!”, țara noastră se alătură celor 191 de state implicate în această iniţiativă globală, care îşi propune să reducă deşeurile şi să promoveze un mediu mai curat şi mai sănătos.

Impresionant este că efectele introducerii Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) se văd deja cu ochiul liber, arătând că avem puterea de a face o schimbare reală pentru mediu.

La nivel mondial, există o preocupare continuă cu privire la problemele de mediu cauzate de deşeuri, iar Ziua Mondială a Curăţeniei a pornit ca o iniţiativă cetăţenească, pentru a îndemna comunităţile să cureţe, să îmbunătăţească şi să protejeze mediul, reuşind să mobilizeze milioane de cetăţeni, din aproape toate statele lumii.

Pentru a întări acest efort, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a declarat ziua de 20 septembrie drept Ziua Mondială a Curăţeniei şi a inclus-o în Calendarul oficial al Naţiunilor Unite al Zilelor şi Săptămânilor Internaţionale începând din 2024.

În România aceasta se desfășoară în a treia sâmbătă din luna septembrie, iar Asociaţia “Let’s Do It, Romania!” este recunoscută ca fiind cea mai mare mişcare socială din România, dedicată protejării mediului şi susţinerii curăţeniei.

Aceasta organizează campanii de curățenie încă din 2009 reușind o mobilizare exemplară,  peste 2,5 milioane de voluntari implicându-se în activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care sunt promovate bune practici în privinţa acţiunilor de curăţare a mediului şi a importanţei păstrării unui mediu curat.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!