Statul vrea să despăgubească foștii deținuți. Fiecare ar putea primi 12.000 de euro. “Pe victimele infractorilor cine le despăgubește?”

Publicitate

Ștefan Khalil
Sindicaliștii din penitenciare atacă propunerea lui Tudorel Tuader pentru despăgubirea deținuților care au primit 4 ani de de detenție, în perioada iunie 2012-octombrie 2017. ,,12.000 de euro ar primi un deținut  ,,cazat impropriu’’ . Pe victimele infractorilor cine le despăgubește, domnule Toader?’’ , a fost reacția sindicaliștilor din penitenciare.

Foștii deținuți, care au primit patru ani de închisoare cu executare, în perioada iunie 2012-octombrie 2017, ar urma să fie despăgubiți din cauza condițiilor în care aceștia și-au ispășit pedeapsa. Propunerea a venit de la ministrul Justiției Tudorel Toader, care a fost vehement atacat de către Federația sindicaliștilor din penitenciare. Romanul plặtitotor de impozite nu poate visa, spun sindicaliștii din penitenciare, care au și câteva contra-propuneri pentru Tudorel Toader: ,,infractorii să fie despăgubiți, dacă de aceleași tratament vor avea parte și victimele lor’’.

Scopul este acela de a se repara o nedreptate pentru deținuții care au stat în acea perioadă în penitenciarele din România. Prima măsură, care s-ar luat, ar fi despăgubirea acestora pentru conditiile proaste în care au stat după gratii, iar asta ar veni între 5 și 8 euro pe zi pentru aceștia.

Un alt argument al sindicaliștilor este că, ,,nu doar în perioada 2012-2017, nu au fost condiții în penitenciarele din țară. Cel de al doilea argument este pentru angajații din penitenciare, care ar trebui să fie și ei despăgubiți, pentru că au lucrat acolo. ,, Plata acestei despăgubiri să se facă în mod egal pentru fiecare zi de serviciu în condiții improprii pentru angajații sistemului penitenciar. Dacă situația este atât de gravă, considerăm că toți cei care au trăit și lucrat în aceste condiții trebuie să fie despăgubit’’

Un calcul al sindicaliștilor arată că deținuții, vor fi în total despăgubiți între 8.000 și 12.000 de euro. ,,Este un premiu la care romȃnul plătitor de impozite nu poate visa, deși dacă se aplică criteriile din legea recursului compensatoriu la România, am constata că trăim cu toții într-o țară improprie”, este declarația sindicaliștilor, potrivit sursei Ziare.com

În ceea ce privește recursul lui Toader la CEDO, pentru a justifica această măsură, sindicaliștii au declarat că informația nu este adevărată.

,,În realitate CEDO ne obligă la măsuri care să modernizeze sistemul penitenciar și nu ne impune nici graṭieri mascate și nici premii pentru infractori’’ , a fost concluzia Federației Sindicaliștilor din Administrația  Națională a Penitenciarelor.

Suma cu care deținuții vor fi despăgubiți, va afecta bugetul statului

Acest proiect de lege, nu are prevăzut și impactul financiar pe care îl va avea pentru stat.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a vorbit despre această problema. ,, “Vom stabili suma, ca să nu fie impactul financiar prea mare. Nu stabilesc eu. În momentul în care va fi stabilit numărul total de zile de condiții necorespunzătoare, atunci vedem impactul și apreciem cât este suma de despăgubit”, a declarat, ministrul Justiției.

Iată cine primește despăgubiri în urma deciziei lui Toader

Mii de deținuți au fost în perioada iunie 2012-octombrie 2017 în penitenciarele din România. Printre ei se află și politicieni, precum: fostul premier Adrian Năstase – condamnat la patru ani și jumătate de închisoare în dosarele Zambaccian și Trofeul Calității, care a fost eliberat în august 2014;

– fostul senator PSD, Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupție, eliberat în februarie 2016;

– fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani și jumătate în dosarele Transfromatorul și Șpagă pentru contracte la ministerele Justiției și Sănătății, eliberat în august 2017

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!