Stațiunea în care s-a născut ”Frumosul de Voinești”, fără bani și plină de datorii

Publicitate

Reorganizarea Staţiunii de Cercetări Pomicole Voineşti – Dâmbovița, o fostă perlă în domeniu, în atenția ministrului Agriculturii, Petrea Daea! Deputatul PSD de Dâmbovița, Corneliu Ștefan, îi reamintește ministrului panta descendentă pe care a luat-o cercetarea în România ultimilor 25 de ani, domeniu în care fondurile au fost insuficiente, baza tehnico-ştiinţifică veche, investiţiile zero, cercetătorii slab retribuiţi…

”Cu acelaşi fenomen negativ s-a confruntat şi Staţiunea de Cercetări Pomicole Voineşti, din judeţul Dâmboviţa. Salvarea ar putea veni în urma procesului de reorganizare demarat, cu mulţi ani în urmă, sub tutela Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti, aflată în subordinea Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, reorganizare care nu s-a înfăptuit însă până acum”, a precizat parlamentarul dâmbovițean.

Totodată, Corneliu Ștefan aduce în atenția oficialului de la Agricultură necesitatea stringentă ca statul să se implice și să susțină activitatea Stațiunii de la Voinești, care nu poate merge mai departe nici măcar cu soiul care a consacrat-o și care a adus faimă României și Dâmboviței, “Frumosul de Voineşti”.

”În prezent, activitatea Staţiunii de Cercetări Pomicole Voineşti este afectată din cauza lipsei banilor. S-au acumulat în permanenţă datorii la bugetul de stat şi la diferiţi furnizori. Este, aşadar, esenţial ca această unitate reprezentativă în ceea ce priveşte conservarea materialului genetic la specia măr şi crearea unor soiuri noi, rezistente la boli şi dăunători, să primească fonduri de la bugetul de stat. Vă rog, domnule ministru, să vă implicaţi pentru urgentarea definitivării procesului de reorganizare a Staţiunii, astfel încât unitatea să poată beneficia de subvenţii acordate de la bugetul de stat sau de alocări directe de fonduri din bugetul Ministerului Agriculturii, prin Academia de  Ştiinţe Agricole şi Silvice”, a mai punctat deputatul.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!