SOS pentru Mănăstirea Stelea. Săpăturile au reînceput, zidurile chiliilor dinspre nord vest au început să se fisureze

Publicitate

Situație tensionată în ceea ce privește săpăturile de la Mănăstirea Stelea, din centrul municipiului Târgoviște, zona de teren dinspre Calea Domnească.

Arhiepiscopia Târgoviștei, prin vocea vicarului eparhial Ionuț Ghibanu, atrăgea atenția asupra subiectului în luna decembrie anul trecut, dezvăluind că, în imediata vecinătate a Sfintei Mănăstiri Stelea, este situat un imobil-teren în suprafață de 518 mp al cărui actual proprietar desfășoară săpături: ”Pe 4 decembrie 2019 atrăgeam atenția asupra faptului că pe terenul de lângă Mănăstirea Stelea au început săpăturile arheologice, în vederea obținerii avizului Ministerului Culturii, de către proprietar, care ulterior, dorește să construiască un imobil”, a precizat vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.

După o scurtă pauză în care nu s-a mai săpat, activitatea a fost reluată, însă cu consecințe asupra zidurilor chiliilor. ”Am crezut că demersul public a avut efect asupra conștiinței proprietarului terenului aflat în legătură strânsă cu o doamnă arhitect care este acreditată de Ministerul Culturii pentru a întocmi proiecte, «gura de Târgoviște» afirmând chiar că fiul doamnei este proprietarul «de facto». Ieri am aflat, cu mâhnire, că au reînceput săpăturile pe acel teren și că au crăpat zidurile chiliilor Mănăstirii”, așa cum reiese și din fotografiile de mai jos postate de vicarul eparhial.

Starețul Mănăstirii Stelea, Protosinghelul Vichentie Bîgu, a notificat Complexul Național Muzeal Curtea Domnească în legătură cu această circumstanță alarmantă și de neacceptat, solicitând conducerii acestuia luarea de măsuri pentru ca situația corpului de chilii din partea de nord-vest a lăcașului de cult să nu se agraveze.

Vicarul eparhial Ionuț Ghibanu solicită public directorului Complexului Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina, să ofere un punct de vedere pe acest subiect, iar pe târgovișteni și dâmbovițeni să apere patrimoniul național și Mănăstirea Stelea.

Ansamblul arhitectural istoric Stelea, compus din biserica „Învierea Domnului” casa egumenească (Casa Nifon), imobile înscrise în Lista monumentelor istorice de mare valoare naţională şi universală, la poziţiile 627-629, Cod LMI-DB-II-a-A-17310 – 17310.07, reprezintă un valoros tezaur cultural, artistic, arhitectural, istoric şi naţional al Ţări Românești

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!