Soluția pentru COS Târgoviște, în viziunea USR PLUS. Până ”sunt căutate soluțiile optime”, 900 de angajați au primit preavizele de concediere

Publicitate

În timp ce peste o mie de salariați ai Combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște și familiile lor trăiesc de un an între deznădejdea pierderii locului de muncă și speranța redresării unității economice, deputatul USR PLUS de Dâmbovița, Daniel Blaga, a declarat într-o conferință de presă că se caută soluții ”optime”.

De la alegerile de pe finalul anului trecut și până astăzi, ministrul USR PLUS care a preluat portofoliul Economiei, Claudiu Năsui, încă nu a avut o poziție oficială, trașantă, legată de situația COS, deși fostul Guvern PNL Orban demarase procedurile, inclusiv cu modificarea legislației, privind preluarea activelor COS de către stat.

După ce a explicat situația de la COS, pornind din anul 2013 până astăzi, Daniel Blaga a declarat că ”o decizie trebuie luată pe baza unei analize tehnico-socio-economice, o analiză care să fie corectă, imparțială și foarte bine făcută. O analiză tehnică presupune o evaluare corectă a activelor Combinatului, a utilajelor, a clădirilor, a instalațiilor, a vizelor necesare. O analiză socială trebuie să ne dea informații corecte despre angajații Combinatului, din cei 900 de angajații câți sunt pensionari, câți se apropie de vârsta de pensionare, câți angajați sunt necesari pentru ca acest Combinat să funcționeze optim, să treacă pe profit. Mai departe, analiza economică ar trebui să ne dea date corecte despre valoarea de piață, corectă, a activelor existente, despre costurile de bani și timp necesare punerii în funcțiune a Combinatului, despre rentabilitatea activității acestui Combinat. Cu o astfel de analiză, corectă, poate fi luată o decizie în cunoștință de cauză. Pe noi, în USR PLUS, ne preocupă soarta oamenilor, soarta angajaților COS Târgoviște, care în acest moment se află în pragul pierderii locurilor de muncă. Există în legislația românească prevederi privind posibilitatea ieșirii la pensie mai repede datorită poluării COS. De asemenea, există în legislația românească prevederi care dau unei firme posibilitatea scutirii de taxe și impozite dacă angajează persoane peste 45 de ani”.

Pe de altă parte, parlamentarul a mai spus încă o dată ceea ce știa deja: COS are datorii mari, oamenii au ieșit din șomajul tehnic și au primit preavize de concediere, nu s-a făcut nimic legat de poluarea reclamată de mai multe ori de târgovișteni.

În concluzie, parlamentarul dâmbovițean a declarat: ”Ca o concluzie, din ce am înțeles eu, pentru repornirea COS și reintrarea acestuia în circuitul economic este nevoie de aproximativ 20 milioane de euro și minim 4 luni de muncă. Cred, personal, că un investitor privat din domeniul metalurgic ar avea capacitatea, ar avea interesul și ar avea priceperea de a pune COS Târgoviște pe picioare în cel mai scurt timp. Acum, indiferent dacă COS va fi preluat de către stat sau de un investitor privat, va trebui să existe un plan de management, un plan de management detaliat, cu termene și surse de finanțare, astfel încât acesta Combinat să poată reveni în circuitul comercial, în circuitul economic, să poată reveni pe profit. Eu pot doar să vă asigur că în acest moment sunt căutate soluțiile optime, potrivite și adecvate contextului în care ne aflăm”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!