Soarele pârjolește Europa, iar energia solară se “bucură” de umbră

Publicitate

Producția energiei solare în Europa este foarte scăzută, chiar și în cele mai însorite regiuni din sud – afirmă experții.

În timp ce părți ale continentului luptă cu un val de căldură, secetă și incendii forestiere, cifrele obținute de Euronews dezvăluie o “răcire” a entuziasmului pentru producția de energie solară. Sectorul eco-energetic din Europa – dominat doar de trei țări – a ajuns anul trecut la cea mai scăzută rată din ultimul deceniu, în contrast cu China.
Germania, Italia și Marea Britanie au în jur de 71,5 gigawați de energie solară conectată la rețea – aproape trei sferturi din capacitatea totală a Europei. În contrast, Spania și Portugalia – ale căror capitale se bucură de aproximativ 1.000 ore mai mult soare anual decât Berlinul sau Londra – au racordat la rețeaua electrică doar șase gigawați de energie solară.
“Paradoxal, cele mai însorite regiuni din Europa produc cea mai puțină energie solară”, a declarat pentru Euronews Ansgar Kiene, consilier energetic la unitatea UE a Greenpeace. “Nu este logic. Credem că există grupuri de interese care împiedică progresul și utilizarea energiei solare. Dacă privim Europa în ansamblu, există o imensă supraproducție a energiei electrice, ceea ce înseamnă că fiecare kilowatt / oră de energie electrică produsă de energia solară sau de alte surse de energie regenerabilă va înlocui cărbunele și energia nucleară. Acest lucru va duce la închiderea centralelor electrice și, astfel, puteți înțelege de ce se poartă o luptă aprigă pentru a împiedica acest fapt”.
Kiene a fost de acord că absorbția energiei solare a fost extrem de scăzută în Europa și a declarat că mai multe țări trebuie să deschidă piața cetățenilor.
El susține că prețul sistemelor de energie solară a scăzut destul cât să fie o alternativă atractivă pentru consumatori – le permite să achite mai puțin pe facturile de energie electrică și, totodată, să facă profit din vânzarea energiei către rețea.
De asemenea, eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili și punerea în aplicare a unui cadru solid pentru a sprijini energia solară, ar ajuta dezvoltarea acestui sector – susțin experții.
Kiene a declarat: “Evident, totul a început în Germania, a cărui nouă politică a început o revoluție solară în țară. Deschiderea pieței energetice din Germania i-a permis țării să devină lider în domeniul energiei solare. A fost un set destul de simplu de politici care să garanteze tuturor accesul la rețea, astfel încât aceștia să poată produce energie electrică regenerabilă și să existe un preț fix pentru energie pe o perioadă fixă de timp. Acest lucru a declanșat o investiție imensă din partea mediului privat în surse regenerabile de energie. Iată de ce Germania este în continuare liderul în prim-plan atunci când vine vorba despre energia solară.”
Țările se zbat la umbră
Thomas Doering, analist politic la SolarPower Europe, a declarat că Spania se numără printre țările cele mai defavorizate pentru a prelua această inițiativă – cu toate că 4 noi gigawați de energie solară au primit unda verde. Unul dintre factorii-cheie care împiedică Spania – și alte țări cu un nivel scăzut de absorbție – este birocrația și reglementarea prea mare din domeniul energetic, a adăugat el.
Potrivit lui Kiene, în alte părți, sursele tradiționale de energie se dovedesc a fi greu de schimbat:
“În țări precum Polonia și Franța, unde există o tradiție îndelungată de utilizare a producției centralizate de energie, există dificultăți. Și, bineînțeles, acest model de afaceri a fost ferm susținut de guverne de-a lungul anilor și este înrădăcinat pozitiv în societate. Astfel, aceste companii ar avea dificultăți în trecerea la o societate descentralizată, alimentată de oameni din surse regenerabile. Bulgaria și România posedă un potențial uriaș, dar sunt în mod clar întârzieri uriașe în a-l valorifica, așa că aceste două țări preferă să rămână la vechiul sistem. Din perspectiva noastră, există o lipsă de atenție a guvernelor naționale în a sprijini tranziția energetică către surse regenerabile de energie și de a se lipsi de combustibilii tradiționali, centralizați, fosili.”
Uniunea Europeană s-a angajat să producă 20% din consumul final brut de energie din surse regenerabile până în 2020. Această cifră a fost de 16,7% în 2015, potrivit datelor Eurostat.

Alin Miriță

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele