Sistemul de garanție-returnare a sticlelor goale intră în vigoare. Ministerul Mediului nu mai acceptă a treia amânare

Publicitate

După mai multe amânări, de la 30 noiembrie nu se mai acceptă nicio întârziere și va începe implementarea sistemului de garanție – returnare a ambalajelor care se pretează la acest sistem.

Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat ieri, după ședința de guvern, că deși există solicitări ale i companiei RetuRo, administratorul sistemului garanție-returnare, de a amâna lansarea acestui sistem de la 30 noiembrie anul acesta, când era stabilită, pentru anul viitor, acest lucru nu se va întâmpla. „Poziția mea pe acest subiect este una clară și foarte fermă (…) termenul de 30 noiembrie 2023 rămâne termenul la care sistemul garanție-returnare va porni în România. Acest termen nu este negociabil, iar eu consider că o țară nu se poate construi din amânări. Mă refer la amânări, pentru că acest sistem a tot fost amânat. Data inițială a sistemului era 1 ianuarie 2021, acest termen a fost amânat la 1 octombrie 2022, apoi a fost amânat la 30 noiembrie 2023 și, iată, suntem astăzi cu o nouă solicitare de amânare în față.

Eu consider că Guvernul României a dat dovadă de flexibilitate, a dat dovadă de înțelegere, însă nu putem perpetua acest model al amânării, pentru că vorbim despre sistemul care va transforma România din țara depozitării în țara reciclării. Argumentele Ministerului Mediului și argumentele mele de a nu da curs acestei solicitări de amânare se bazează pe respectul pentru lege și pe respectul pentru populația care așteaptă implementarea sistemului garanție-returnare.

Trebuie să știm că România, din păcate, ocupă încă ultimul loc în Europa la capitolul reciclare, iar sistemul garanție-returnare este acel sistem care atinge, în anumite țări, precum Germania, performanțe care depășesc 96, 97, 98% din ambalajele de băuturi, în funcție de fracția colectată. Cu alte cuvinte, acest sistem, spre deosebire de România, unde, astăzi, din 10  PET-uri, nouă le ducem în cel mai bun caz la groapa de gunoi și doar unul ajunge în instalația de reciclare, poate inversa acest procent, să ducem nouă la reciclare și doar unul la depozitare, dacă va fi cazul. Industria a avut la dispoziție cinci ani de zile, începând cu anul 2018, pentru a se pregăti pentru intrarea în vigoare a acestui sistem. Avem o legislație care explică foarte bine responsabilitatea extinsă a producătorului. Cu alte cuvinte, indiferent dacă ești un mic producător de băuturi tradiționale sau dacă ești cea mai cunoscută companie de băuturi din lume, obligația privind gestionarea ambalajelor îți aparține și mă aștept să existe o conformare cu legislația în vigoare. Implementarea sistemului garanție-returnare poate fi răspunsul la procedurile de infringement actuale sau viitoare pe care România le poate avea în fața Curții Europene de Justiție pentru modul în care gestionăm deșeurile reciclabile, iar  până la urmă implementarea acestui sistem ne va asigura că vom avea ape mai curate, păduri mai puțin poluate și o întreagă industrie care să funcționeze în materia reciclării, care înseamnă tehnologii, înseamnă investiții, înseamnă locuri de muncă”, a declarat oficialul de la Mediu.

Pe de altă parte, el a subliniat că, deși anual generăm și punem pe piață 6-7 miliarde de recipiente de băuturi, industria reciclatoare din România este obligată să importe deșeuri din alte țări pentru a-și asigura materia primă: „În concluzie, doresc să vă spun că Ministerul Mediului rămâne în continuare același partener al industriei, rămâne în continuare un partener de dialog cu reprezentanții companiei RetuRo. Chiar astăzi îi invit la minister pentru a stabili împreună foaia de parcurs, pentru a vedea cum pornim pe 30 noiembrie sistemul garanție-returnare. Această decizie nu e una luată în grabă, nu e una care să nu ia în considerare interesele industriei”.

Compania RetuRO Sistem garanție returnare SA a fost înființată, conform legislației în vigoare, de către asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților pentru a gestiona sistemul de garanție-returnare, în curs de implementare în România. Ulterior, compania a adoptat în acționariat și statul român.
Compania a fost formată ca o societate administrată în sistem dualist, ce are la bază principiul not-for-profit, ceea ce înseamnă că, prin actul constitutiv, aceasta și-a asumat obligația de a reinvesti eventualul profit exclusiv în dezvoltarea sistemului.

Ce se va întâmpla de la 30 noiembrie, dacă sistemul se implementează?

Românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl ducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!