Schimbări pentru șoferi! Va fi introdusă rovinieta de o zi, dispare cea pentru șapte zile

Publicitate

Ministerul Transporturilor a lansat, săptămâna trecută, în consultare publică un nou proiect privind stabilirea „tarifelor de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România”. În  noul an, șoferii își vor putea cumpăra roviniete pentru una, 10, 30 sau 60 de luni. Modificările vor intra în vigoare începând cu data de 25 martie.

În schimb, rovinieta pentru șapte zile nu va mai fi disponibilă, potrivit proiectului de ordonanță al Guvernului.

Noile prețuri vor fi calculate în funcție de valoarea rovinietei pentru 12 luni, care rămâne neschimbată pentru toate categoriile de vehicule. De exemplu, pentru un autoturism, aceasta rămâne la valoarea de 28 de euro; pentru un vehicul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mică de 3,5 tone, la 96 de euro; pentru un autocar, la 560 de euro; iar pentru transport marfă la o masă mai mare de 12 tone, la 1.210 euro.

Așadar, şoferii de autoturisme vor plăti 12,5 lei dacă au nevoie de rovinietă doar o zi, 16,5 lei pentru 10 zile, 26,5 lei pentru o lună și 42 de lei pentru două luni. Pentru un an, tariful unei roviniete este de aproximativ 139,5 lei.

Proiectul de ordonanță a fost redactat în primele zile ale anului și publicat spre consultare publică pe site-ul Ministerului Transporturilor pe 5 ianuarie. Potrivit preambulului acesteia, modificările sunt impuse de o directivă europeană din 2022, iar țara noastră ar avea termen data de 25 martie 2024 pentru a se conforma noilor rigori în privința rovinietelor. Ordonanța prevede și câteva noi excepții de la plata rovinietei, de exemplu pentru ambulanțe, dar și o măsură prin care persoanele cu handicap sau însoțitorii acestora își pot deconta costul rovinetei din sume prevăzute în bugetul de stat.

După publicarea ordonanței în Monitorul Oficial, ministerul va avea un termen de 45 de zile pentru a elabora și metodologia aferentă implementării noilor prevederi.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!