Șase țări europene și Organizația Mondială a Sănătății oferă ajutor României în lupta cu pandemia de COVID-19

Publicitate

În lupta cu pandemia de COVID-19, care face ravagii în România de mai mult de două săptămâni, țara noastră primeşte ajutor din mai multe state europene – Italia, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Polonia – dar şi din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

După ce a solicitat ajutor international, aceste state și OMS au răspuns cu medicamente, echipamente, teste și transferul unor pacienţi în stare gravă.

Raed Arafat, șeful DSU, a arătat astăzi că apelul de sprijin a fost transmis la Uniunea Europeană şi afişat şi pe site-ul de sprijin pentru dezastre al NATO, iar țările care au aflat din această sursă s-au interesat cum pot acorda sprijin României.

”Am avut o videoconferinţă cu Centrul de coordonare a situaţiilor de urgenţă din cadrul Comisiei Europene, cu toate ţările membre, unde s-a discutat despre nevoile României şi ale altor ţări care sunt acum cu probleme şi unde s-a stabilit ce ajutor urmează să ajungă în cel mai rapid timp şi în România. Dintre ajutoarele deja sosite în România, vorbim de Italia – 5.206 fiole de anticorpi monoclonali, care au fost distribuite de Ministerul Sănătăţii. Au ajuns medicamentele la 134 de unităţi sanitare cu paturi pentru tratarea unui număr de 2.603 pacienţi. Sprijinul pe care ni l-a acordat Ambasada Elveţiei, pe lângă firma fabricantă de Tocilizumab, şi aici vorbim de un număr de doze care urmează să ajungă. Este, din păcate, unul care este limitat, dar, cum ştiţi, Tocilizumabul este una din problemele majore în toată lumea, nu numai în România, din cauza lipsei de livrare din partea firmei. Se găsesc alternative, acum se discută de alternative pentru înlocuire”, a precizat astăzi Raed Arafat.

Ungaria continuă să acorde sprijin țării noastre prin preluarea de pacienți, 30 de persoane fiind deja internate în spitale din țara vecină; Austria a trimis mai multe medicamente de terapie intensivă, iar un avion militar transportă în această ţară doi pacienţi cu COVID-19. Cu Germania s-a finalizat partea oficială a documentelor pentru dozele de anticorpi monoclonali care urmează să ajungă în România în următoarele zile. Organizaţia Mondială a Sănătăţii va trimite teste antigen şi concentratoare de oxigen, în timp ce Polonia a oferit anumite echipamente şi materiale şi astăzi urma să se facă al doilea transfer de pacienţi către această ţară.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!