Șase firme fac studii pentru vaccinuri anti COVID-19. Câte doze ar primi România în prima tranșă și ce categorii ar avea prioritate

Publicitate

În perspectiva apariției pe piață a unui așteptat vaccin anti COVID-19, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că Uniunea Europeană a contractat 30 de milioane de doze, într-o primă tranşă, iar România, raportat la numărul de locuitori, are asigurat 4% dintre acestea.

Potrivit specialiștilor și oficialilor, se pare că un vaccin împotriva COVID-19 ar urma să apară la începutul anului 2021.

”În studiul unui vaccin sunt faza I, faza II, în general sunt pe un eşantion mai mic şi pe persoane sănătoase, fără comorbidităţi. Urmează un stadiu sau o fază III în care sunt eşantioane mai mari şi pentru persoane cu comorbidităţi. În acest moment, din ce ştim noi şi de la partenerii noştri europeni, sunt în jur de 6 firme care fac acest studiu, două dintre ele sunt care au trecut deja la faza III. La nivelul comunităţii europene noi sunttem angrenaţi şi suntem, să spunem, prinşi în această iniţiativă, urmând ca din ianuarie, poate, să beneficiem şi de primele doze de vaccin. Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie. S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi suntem cu 4% – 1.290.000 de doze”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24.

Oficialul de la sănătate a mai precizat că, în situaţia primirii acestor doze de vaccin, într-o primă etapă vor fi vaccinate “grupele extreme şi persoanele care lucrează direct cu populaţia, personalul medical, profesorii, personalul didactic”.

Nelu Tătaru a declarat că 300 de milioane este numărul total de doze de vaccin anti-COVID contractat de comunitatea europeană până în prezent și, în fiecare lună, ”comunitatea europeană va primi din aceste contractări un număr de vaccinuri din care noi beneficiem de acel 4%”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!