Salariații part-time, dreptul la pensie și servicii medicale

Publicitate

Guvernul a stabilit unele măsuri pentru angajații care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și cu plata în acord, în ceea ce privește asigurarea dreptului la pensie și servicii medicale.

Noile modificări aduse Codului Fiscal vor intra în vigoare de la 1 august. Potrivit acestora, persoanele angajate part-time sau cu plata în acord li se vor asigira dreptul la pensie și la serviciile medicale. Totodată, noile prevederi au ca scop limitarea situațiilor în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării. În ultimii ani, numărul locurilor de muncă cu timp parțial a crescut mai repede decât cele cu timp complet, respectiv cu 3,7% în medie pe an.

Lunar, aproximativ 55.000 de salariați sunt făra venituri declarate la casa de pensii, deci fără contribuții care să se regăsească în pensiile viitoare. Excepție fac salariații elevi, studenți, persoane cu dizabilități, pensionari și cei care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Mai exact, salariații aflați în una din următoarele situații:

– Elevi sau studenți cu vârsta până în 26 de ani;

– Ucenici în vârstă de până la 18 ani; – Persoane cu dizabilități care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puțin de 8 ore pe zi;

– Pensionari pentru limită de vârstă în sistemul publice de pensii, cu excepția celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;

– Persoanele care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele