Șacalii, o problemă pentru locuitorii din Delta Dunării: au dispărut foarte multe specii de animale, iar locuințele oamenilor sunt oricând în pericol

Publicitate

Cătălin Ţibuleac, preşedintele AMDTDD, trage un semnal de alarmă cu privire la problema şacalilor din Delta Dunării şi cere intervenţia autorităţilor, pentru că, spune el, sunt animale foarte periculoase pentru restul viețuitoarelor, dar și pentru gospodăriile oamenilor.

“Da, populaţia s-a dezvoltat exponenţial. Ultimul studiu privind numărul de şacali e din 2016. La momentul acela aveam până în 3000 de şacali. În acest moment cred că depăşim 6000. O femelă şacal face între 4 şi 8 pui pe an. Iar şacalul nu are inamic natural, lupul nu există în zonă, şi efectiv se dezvoltă necontrolat.

Nu numai asta, dar a afectat toată fauna din Deltă. Vorbeam cu localnicii, nu se mai observă fazanul, căpriorul, iepurele, sunt afectate şi specii de păsări. Şacalii prind curaj şi intră în sate, localităţi, atacă gospodării, ucid viţei. Sunt probleme din ce în ce mai mari şi nu vedem, din păcate, o intervenţie direct a rezervaţiei în rezolvarea acestor probleme. Am intervenit, am cerut cu primarii, la Ministerul Mediului, dar lucrurile trenează, nu sunt bine înţelese”, a precizat Cătălin Ţibuleac potrivit DCNEWS.

Pentru a rezolva situația de față, primarii din zonă au propus o serie de măsuri, printre care: atribuirea de urgență a activității de extracție unor asociații/organizații/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experiență/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii, elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali și a evoluției acesteia, elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a șacalilor, având în vedere că vânătoarea de șacal nu se poate realiza după aceleași metode ca la orice altă specie și aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore și pot amenința viața locuitorilor din Delta Dunării, mai scrie sursa citată.

„Înmulțirea necontrolată a șacalilor și atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranța comunităților locale, cu impact direct asupra activităților economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanților comunităților locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin și pentru desfășurarea tuturor activităților din zonă în condiții de normalitate și de siguranță ”, a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, potrivit Dcnews.ro. 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!