România, a patra din lume la creșterea producției de vin în 2023 și peste 500 medalii în competițiile internaționale

Publicitate

România este a patra din lume la creşterea producţiei de vin în 2023, cu 4,4 milioane de hectolitri de vin, cu 15% mai mult decât în 2022.

Pe plan global, cele mai mari creșteri ale producției de vin au mai înregistrat Statele Unite (cu 12% mai mult decât în 2022), Portugalia (cu +8%) şi Germania – scrie EuropaFM.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, România este al şaselea cel mai mare producător de vin din Europa.

Scăderi mari ale volumelor de vin produse s-au înregistrat în Grecia (-50%), urmată de Croaţia, Spania, Italia şi Moldova, arată platforma Wines of Romania.com. Din cauza condițiilor meteo şi a bolilor viței-de-vie, producţia de vin a fost grav afectată în Uruguay, Argentina, Australia și Chile, iar Australia a pierdut peste o cincime din producţie din cauza precipitaţiilor abundente.

Potrivit datelor culese de Wines of Romania, vinurile românești au câștigat peste 500 de medalii în competițiile internaționale în 2023, peste 300 fiind de aur, aur dublu sau diamant. Producătorii români și-au înscris vinurile și au reușit să impresioneze arbitrii în peste 40 de competiții din Europa, America de Nord și Asia.

Printre cei mai premiați producători locali în acest an se numără Budureasca, Jidvei și Vintruvian Group (Crama DeMatei / Caii de la Letea), fiecare câștigând peste 50 de medalii internaționale. Crama Girboiu, Cramele Recas, Segarcea Crown Estate si Samburesti Estates au primit fiecare peste 25 de medalii. Pe podiumurile globale au ajuns anul acesta și alți producători precum Viile Metamorfosis, Domeniul Bogdan, SERVE și Domeniile Averești.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!