Potrivit meteorologilor, la jumătatea august 2017, în cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se situa în limite satisfăcătoare (AS), apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Deficit de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă se înregistrează în Maramureș, pe suprafețe extinse din Banat, Moldova, Oltenia și Transilvania, izolat în centrul, estul și sud-estul Dobrogei, sudul Crișanei, vestul, sud-estul și nordul Munteniei.
Canicula și seceta din această vară vor afecta producția de porumb a României. Potrivit datelor firmei de consultanță UkrAgroConsult, aceasta ar urma să scadă cu 4% anul acesta din cauza temperaturilor extrem de ridicate de la mijlocul lunii iulie înregistrate în vestul și sud-vestul țării, chiar dacă suprafața cultivată a fost mai mare comparativ cu anul trecut. Producția estimată și productivitatea medie vor fi în linie cu media înregistrată în România în ultimii cinci ani, apreciază UkrAgroConsult.
România are cea mai mare suprafață cultivată cu porumb din UE, dar este al doilea producător de porumb, în urma Franței.