Revine canicula. Cum ne protejăm

Canicula in Bucuresti.
Publicitate

Potrivit meteorologilor, începând din data de 10 iulie, chiar dacă ploile rapide și zgomotoase vor fi prezente aproape zilnic, totuși ele vor alterna cu zile deosebit de călduroase. Cu alte cuvinte, revin canicula și disconfortul termic, acesta din urmă fiind din ce în ce mai accentuat.

Valurile de căldură pot afecta persoanele care se expun timp îndelungat la soare, dar pot favoriza și producerea incendiilor de mirişti, vegetaţie uscată sau fond forestier – avertizează pompierii dâmboovițeni. Pentru siguranţa dumneavoastră, în perioadele caniculare, I.S.U. „Basarab I” Dâmboviţa recomandă următoarele măsuri preventive:

ÎN SPAŢII DESCHISE: Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul; evitaţi aglomeraţia, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 – 18.00; purtaţi haine lejere, subţiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale şi ceaiuri călduţe (un pahar la 15-20 minute). Atenție: cafeaua, cola, sucurile carbogazoase și grăsimile deshidratează; nu lăsaţi copiii sau animalele de companie singuri/singure în autoturisme expuse la soare;

ÎN SPAŢII ÎNCHISE: Evitaţi creşterea temperaturii în interior; limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, luminilor artificiale şi surselor de căldură; acoperiţi ferestrele expuse la soare. Închideţi ferestrele, când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis; nu utilizaţi ventilatoare, dacă temperatura a depăşit 32 grade C; reglaţi aerul condiţionat la maxim 5 grade C sub temperatura exterioară; aerisiţi încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu.
Iar pentru că în perioadele caniculare creşte riscul de incendiu din cauza uscăciunii şi a temperaturilor ridicate, nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt! Nu aruncaţi la întâmplare resturile de ţigări! Nu lăsaţi în interiorul autoturismelor expuse la soare recipienţi sub presiune (brichete, atomizoare etc.).

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!