Guvernul britanic propune un acord vamal provizoriu cu Uniunea Europeană, după Brexit, pentru a permite comerțului să continue cât mai curând posibil după ce Marea Britanie va părăsi UE.
Ministrul Brexit, David Davis, spune că – în conformitate cu planul – aranjamentele vamale existente ar rămâne în mare parte valabile pe timpul unei perioade interimare.
Marea Britanie a declarat că va părăsi Uniunea Vamală a Uniunii Europene – zona comercială fără taxe vamale – și piața unică în momentul în care statutul său de membru al blocului se va termina, în martie 2019. Au existat temeri că, fără o înțelegere privind viitoarele aranjamente, haosul ar putea să apară în porturile britanice.
Într-un interviu, Davis nu și-a formulat opinia în legătură cu faptul ca Marea Britanie să-i plătească UE taxe în urma înțelegerii vamale temporare. Acesta a precizat că nu va avea loc o negociere derizorie, cu toate că a declarant pentru ITV: “Nu, nu cred”.
De la bun început, poziția Bruxelles-ului a fost că soluționarea divorțului de Marea Britanie – așa-numitul proiect de lege de ieșire, precum și drepturile cetățenilor și viitorul frontierei irlandeze – trebuie finalizată înainte de se pune problema unor viitoare negocieri cu privier la acordurile comerciale.
Întreprinderile au solicitat de multă vreme o claritate în ceea ce privește relațiile viitoare ale Regatului Unit cu UE, iar principala organizație a patronatelor CBI a declarat că a fost încurajată de propunerea guvernului. Institutul de directori a spus că va exista un “mare suspin de ușurare” în rândul companiilor din Marea Britanie.
Uniunea Europeană a declarat că va studia cu atenție propunerile, dar va lua în considerare doar problema unei perioade de punere în aplicare odată ce s-au făcut progrese suficiente în ceea ce privește retragerea Marii Britanii.
UE a avertizat întotdeauna că Marea Britanie nu poate “alege” avantajele aderării la UE care implică acceptarea principiilor principale ale Uniunii. În conformitate cu normele Uniunii Vamale, membrii acesteia desfășoară comerț fără impuneri vamale și taxează unitary importurile – și nu pot negocia propriile lor tranzacții comerciale în afara UE. Unul dintre obiectivele principale ale Brexit-ului este acela ca Regatul Unit să fie liber în a-și desfășura propriile tranzacții comerciale.
Fostul comisar UE pentru comerț, Karel De Gucht, a descris planurile drept “foarte problematice”, sugerând că UE nu poate accepta decât acorduri vamale similare timp de mai mulți ani în termenii săi – ceea ce ar însemna ca UK să plătească contribuții și să respecte hotărârile Curții Europene de Justiție.
Oficialii britanici din opoziție au criticat propunerile guvernului. Keir Starmer a declarat că sunt “incoerente și inadecvate”, “fantastice și contradictorii”.
David Davis a stabilit două abordări posibile în baza propunerii britanice: un “aranjament vamal extrem de raționalizat” care include “măsuri inovatoare” pentru a realiza o perturbare minimă a comerțului sau o a doua opțiune a unui nou parteneriat vamal care ar fi “în totalitate o nuvelă și ca atare netestată”.
”Orice perioadă de tranziție va dura, cel mai probabil, doi ani și trebuie să se încheie până la data următorilor alegeri generale din Marea Britanie, în 2022” – a declarat Davis.
Guvernul condus de Theresa May a promis să publice o serie de documente politice cu privire la Brexit în această săptămână, înainte de reluarea negocierilor cu Bruxelles de la sfârșitul acestei luni.