Referendumul familiei cu program special la evidența populației. Cei care vor să voteze își pot face cartea de identitate chiar în acea zi

Publicitate

Sâmbătă și duminică, 6 și respectiv 7 octombrie, românii sunt chemați să-și exprime opțiunea la ceaa ce a fost numit referendumul pentru familie. Referendumul familiei se referă la schimbarea definiției constituționale a familiei. Dacă, până acum, Constituția prevedea că familia se bazează pe căsătoria între soți, modificarea ar înlocui acest cuvânt cu ideea că soții pot fi doar un bărbat și o femeie. Cei care vor merge la vot va trebui să răspundă cu ”da” sau ”nu” la următoarea întrebare: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”

 Votul se poate exprima în intervalul orar 7.00 -21.00, iar cetățenii pot vota în localitatea de domiciliu la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente, iar cei care sunt plecați în altă localitate, pot să-și exercite dreptul la vot la orice secție de votare din localitatea unde se află, fiind trecuți pe lista suplimentară.

Fiecare cetățean cu drept de vot are dreptul să voteze o singură dată, chiar dacă scrutinul se desfășoară pe durata a 2 zile.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care nu au carte de identitate valabilă și doresc să participe la referendum, serviciile pentru evidența persoanelor vor lucra cu publicul atât sâmbătă, cât și duminică între orele 7 și 21. Pot participa la referendum toţi cetăţenii români care au deja vârsta de 18 ani sau care împlinesc această vârstă în ziua în care merg la vot.

Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate care vor să voteze, precum și cele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă, asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale.

Alegătorii care sunt internați într-o unitate sanitară, cămin pentru persoane vârstnice sau alte asemenea așezăminte pot vota prin intermediul urnei speciale din cadrul celei mai apropiate secții de votare. Dacă sunt mai mult de 200 de persoane, cererile se pot depune la mai multe secții de votare, stabilite prin hotărâre a biroului electoral de circumscripție. În condiții similare votează persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau care execută o pedeapsă privativă de libertate.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!

LASĂ-NE UN COMENTARIU

Scrie comentariul tău
Introdu numele