”Rabla” și pentru electrocasnice? Cât ar trebui să recicleze România și cât reușește

Publicitate

La sugestia firmei Arctic, cea care construiește la Ulmi, în Dâmbovița, cea mai mare fabrică de mașini de spălat din Europa, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că are în atenție crearea programului integrat “Rabla” destinat colectării electrocasnicelor de la consumatori.

Deși încă nu a oferit detalii, ministrul a declarat că trebuie ”repornite motoarele pentru marea debarasare şi chiar să creăm un Program ‘Rabla’ pentru electrocasnice. Românul doreşte să scape de acestea de acasă, dar nu ştie, la ora actuală, unde să se ducă şi îi este greu să meargă la colţul străzii. Se simte nevoia unui program integrat, la care să participe importatorii, dealerii producătorilor etc. Plus că noi trebuie să ne aliniem la tot ce înseamnă aparatură care să nu polueze”, a spus Gavrilescu, potrivit presei centrale.

În România, au existat, în ultimii 10 ani, mai multe campanii de colectare și gestionare a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEE), derulate de asociaţiile colective de profil.

Începând cu 1 ianuarie 2016, potrivit legislaţiei naţionale care transpune Directiva privind deşeurile de echipamente electrice, producătorii din România au de îndeplinit o ţintă clară de colectare de 40%, iar procentajul ar trebui să crească până la 65%, în 2021.

Obligaţia asumată de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană este de a atinge, până în anul 2020, un nivel de reciclare a deşeurilor de minimum 50% din deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă. Însă, în prezent, rata de colectare separată şi valorificare a deşeurilor din orașe este doar de 5%, pe lângă pierderi de aproximativ un miliard de euro pe an pentru lipsa capacităţii de transformare a deşeurilor în materie primă, ca parte a circuitului economic al deşeurilor, conform datelor GreenTech, preluate de presa centrală.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!