Porcii crescuți în gospodării pot fi vânduți în perioada Crăciunului! Ordinul ANSVSA a fost modificat

Foto: Arhivă
Publicitate

Românii vor putea să vândă porci crescuți în gospodării în perioada Crăciunului, pentru că Ordinul ANSVSA privind normele de aplicare a legii 122/2023 a fost modificat – a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„În această dimineață am convocat conducerea ANSVSA, pe dl președinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii și am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuți în gospodăria țărănească, cât și în gospodăriile populației să poată fi valorizați de către persoanele fizice. Sigur, orice mișcare de porc, valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a declarat oficialul.

Un ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare, privind vânzarea porcilor din gospodării, a fost modificat după ce proprietarii de suine din mediul rural și-au declarat public nemulțumirea față de ordinul care le interzicea comercializarea porcilor și le permitea doar sacrificarea în propriile gospodării și consumul în propriile familii.

Printr-o informare de presă, ANSVSA arată că „susține” creșterea tradițională a porcului în gospodării și „creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă”

Iată textul informării publice:

„ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).

Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.

În vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine.

ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate”.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!