Polițiștii pot interveni imediat în cazuri de violență în familie. Mai multă protecţie pentru victime

Publicitate

Odată cu acest vot, în sfârșit, în România, se introduce un ordin de protecție provizoriu ce îi va permite polițistului să acționeze imediat pentru protejarea victimei și înlăturarea agresorului.

”Modificările aduse legii vor proteja mult mai bine familia și în special femeile, care, din păcate, de cele mai multe ori se regăsesc printre cele mai multe victime. Proiectul va ajunge în Camera Deputaților și sper într-un vot similar”, a precizat deputatul PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă.

Ordinul de protecție provizoriu (OPP) este diferit de Ordinul de protecție (OP), are valabilitate de 5 zile, cu posibilitate de prelungire până la emiterea Ordinului de protecție. După ce polițistul va emite OPP, documentul va fi confirmat de procuror, pe baza declaraților și a probelor strânse de polițist. Ulterior, procurorul va avea obligația să transmită OPP împreună cu toate dovezile existente la dosar către judecător, iar acesta se va pronunța prin emiterea unui OP.

Polițistul va avea dreptul și obligația să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar și cu forța, și să emită un OPP prin care să înlăture de îndată agresorul, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate.

Dacă riscul pentru victimă este crescut sau foarte crescut, polițistul va emite un OPP, prin care pot fi dispuse următoarele măsuri pentru agresor: evacuarea din domiciliu cu interdicția de a reveni pe toată durata valabilității OPP, stabilirea unei distanțe minime de apropiere de victimă (de domiciliu, de locul de muncă, de școală, după caz), confiscarea cheilor, a armelor.

Nerespectarea OPP și OP constituie infracțiune, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 1 lună la 1 an.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!