Planul UE de reducere voluntară a consumului de gaze a intrat în vigoare. Nu este obligatoriu, dar este recomandat în contextul situației din Ucraina

Publicitate

De marți, 9 august, se aplică oficial planul Uniunii Europene de reducere voluntară a consumului de gaze, care însă nu e obligatoriu.

Cu titlu de recomandare, planul de reducere a consumului de gaze cu 15 %, comparativ cu ultimii 5 ani, ar urma să se aplice voluntar până la sfârșitul lunii martie. Scopul său este să prevină o criză în cazul în care s-ar opri cu totul livrările Rusiei, în contextul războiului din Ucraina și al apropiatului sezon rece.

Situația este totuși extrem de dificilă și, potrivit analiștilor, se pare că un deficit de gaz în această iarnă este tot mai probabil.

Doar șase tări au semnat acorduri bilaterale pentru vânzarea la iarnă a gazului stocat în această vară.

De exemplu, Germania și Austria sunt deosebit de expuse, dar ambele state raportează progrese în umplerea rezervoarelor de gaz înainte de iarnă, scrie EuropaFm.

Potrivit aceleiași surse, Kremlinul susține că reducerea drastică a livrărilor către Germania este din motive tehnice, însă de la Berlin aceste motive sunt considerate false.

În Italia, care primește gaze din Algeria, Rusia și Azerbaidjan, autoritățile și-au propus o reducere a consumului de gaz cu 7 procente față de cât se consuma în ultimii ani, iar oamenilor li s-a recomandat să scadă temperatura la centrale măcar cu un grad.

”Estimări publicate de presa italiană arată că, dacă s-ar aplica această măsură, s-ar economisi câteva miliarde de metri cubi de gaz, iar facturile unei familii ar fi reduse cu până la 200 de euro într-un an”, mai spune EuropaFm.

Franța vrea să refacă stocurile dar și să devină independentă de gazul rusesc. Mare parte din gazul utilizat este luat din Norvegia. Guvernul de la Paris dorește o re-orientare spre noile tehnologii și utilizarea de surse regenerabile.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!