Piese inestimabile din tezaurul dacic românesc, furate de la Muzeul Drents din Olanda. Specialist în recuperarea obiectelor de artă furată: „Marea teamă este că va fi topit”

Publicitate

Explozie urmată de furt la Muzeul Drents din Assen, Olanda, în noaptea de vineri spre sâmbătă, muzeu unde se află și tezaurul dacic românesc.

Au fost furate patru piese din expoziție: trei brățări dacice și Coiful dacic de la Coțofenești.

Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul dimineții de 25 ianuarie Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” – organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României – a fost afectat de o explozie. Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez.

„Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare”, se arată într-o precizare de presă a MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne  al României și Inspectoratul General al Poliției Române, totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.

Ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România.

„Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol”, mai arată sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează legătura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale  olandeze competente.

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat și în mediul online și și-a exprimat încrederea că „partea olandeză îşi va face treaba și îi vor prinde rapid pe hoți. Am discutat cu ministrul de Externe, domnul Hurezeanu, și l-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului României pentru soluționarea rapidă a situației. Aceste piese de o valoare inestimabilă trebuie să revină cât mai repede în patrimoniul românesc.”

Vorbind despre furtul Coifului de la Coțofenești, Arthur Brandun, specialist în recuperarea obiectelor de artă furată, a declarat pentru cotidianul olandez AD, citat preluat de libertatea.ro, că „marea teamă este că va fi topit”.

România a trimis la expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului”, de la Muzeul din Drents, Olanda, peste 670 de piese. Cele mai valoroase patru piese, între care Coiful de la Coțofenești, sunt cele care au fost furate.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!