”Pictez Pereți” sau viața în culori! Interviu cu artista care visează și pictează povești pe pereți

Publicitate
Reporter: Bună! Cine ești tu… ”Pictez pereți”, pentru că tot ce știm noi este că ești deosebit de tânără și deosebit de talentată?
R.C.: Eu sunt Roxana Cernea, cunoscută de 9 ani sub pseudonimul Pictez Pereți. Nu sunt nici deosebit de tânără, nici deosebit de talentată, dar mulțumesc. Merg pe 30 de ani și de când am pășit pe drumul artei, îmi doresc că de la an la an, să evoluez, în primul rând că om și imediat apoi ca artist. Sunt curioasă, doresc să experimentez, să învăț tot ce ține de artă. Pentru că ea ne definește, ne împlinește- Arta în toate formele ei.
Reporter: Unde te-ai format că artist?
R.C.: M-am format pe drumuri, între lucrări, m-am format în fața pereților uriași, m-am format la lucrările care de fiecare dată mă provocau tot mai tare. Experiența mea școlară pe această latură este mică, am absolvit o facultate de litere, însă inima mea mereu a simțit chemarea pensulei. 🙂 Eu pot fi exemplul omului care a reușit „CEVA” din nimic, prin simpla dorință de a nu se lăsa bătut. Chiar și atunci când cei din jur ziceau că ar trebui să mă las, din N motive (financiar, pierdere de timp, că sunt alții mai buni că mine). Adevărul e că întotdeauna vor fi oameni mai buni ca tine, iar dacă ajungi să te compari cu ei, nu trebuie să lași să te descurajeze acest lucru, ci să te motiveze. Am ajuns de-a lungul anilor să admir și să urmăresc mulți artiști. O parte din ei, din „idoli” au devenit concurenții mei, apoi co-echipieri, prieteni, acum ne sfătuim împreună, trebuie să privim mereu pe cine avem în față. Dar să știi că nu am fost ghidată de dorința de a fi în față, ci de a învăța, a nu-mi scăpa nimic. Poate am învățat din proprie experiență anumite lucruri care se învață la Facultatea de Arte, de-a gata. Poate aș fi fost mai câștigată să aflu de unele „secrete” dinainte să le descopăr singură, sau poate nu. Căci toate acestea m-au format ceea ce sunt acum, în această clipă.
Reporter: De ce ”Pictez pereți”? De unde ideea asta atât de inedită?
R.C.: Pictez Pereți pentru că era simplu, te prindea, era scurt și definea exact ceea ce făceam. Era că o declarație către lume.
 Cum te cheamă?
– Pictez Pereți
Cu ce te ocupi/care este jobul tău?
-Pictez Pereți
Dar în timpul liber ce faci?
-Pictez Pereți
Ce faci atunci când ești suparată?
-Pictez Pereți
Când ești veselă cum te exteriorizezi?
-Pictez Pereți
Dacă ai scrie o carte, cum ai numi-o?
-Pictez Pereți
Și cine ar fi personajul principal?
-Pictez Pereți
Consideri că cea mai mare calitate a ta este că…?
-Pictez Pereți
Atunci defectul tău ar fi că..?
-Pictez Pereți
Ce faci în momentul de față?
-Pictez Pereți
Cam așa ar fi sunat interviul artistului, când eram la început de drum.
Reporter: Am observat că mai faci ”pahare cu portret”, o altă idee super, cum reușește artistul din tine să descopere aceste ”spații” neconvenționale, numai bune de înfrumusețat, devenite astfel obiecte prețioase pentru posesor?
R.C.: Cu siguranță orice artist dornic de culoare a fost condus de dorința de a umple prin pictură tot ce e în jur. La un moment dat nu mai poți face diferența între viața de zi cu zi și pasiune și devine un tot. Atunci începi să creezi, să aduci pasiunea ta în lucrurile simple. Pereți, pahare, genți, teneși, copaci, orice poate fi pictat.
Reporter: Cum pictezi pereții? Te lași mânată de imaginația ta și astfel îi introduci pe cei ce locuiesc în aceste camere în lumea ta sau îți ”studiezi” clienții și le oferi chiar în casă lor ”lumea” sau ”visul” lor în imagini?
R.C.: De-a lungul timpului, am fost contactată de foarte mulți clienți. Ca peste tot au fost oameni care fie știau exact ceea ce voiau și îmi prezentau un model, fie îmi dădeau câteva detalii doar și de restul mă ocupam eu. Cel mai important este să realizezi o pictură care să fie o prelungire a căminului cuiva. Nu ceva distinct. Ci o notă de eleganță în plus, o bucurie a sufletului lor exprimată în exterior. O pictură murală și-a atins scopul dacă este în stare să genereze zâmbete când e privită.
Reporter: Ești exemplul viu că viața ”între patru pereți” poate fi foarte funky, foarte colorată, distractivă și ”full of imagination”… Care sunt cele mai trăsnite imagini pe care le-ai pictat? Dar cele mai interesante? Ce pereți speciali cuprinde ”portofoliul” tău?
R.C.: Când m-am apucat eu de pictat, așadar, acum 9 ani, erau foarte puțini „pictori de pereți”. (nu includ pictorii de biserici). Așa că am luat acest domeniu în faza lui incipientă, dacă pot spune. Ca orice lucru nou, pictura murală stârnea curiozități și provocări de fiecare dată. Iar eu sunt un om care nu spune niciodată ”Nu” când vine vorba despre pictură, așa că imaginează-ți ce distracție a fost de-a lungul timpului.
Reporter: Pereții căror camere adori să îi pictezi?
R.C.: Orice fel de pereți, îmi plac și cei cu Albă Că Zăpada și cei cu flori decorative sau fluorescente. 🙂 Dar să știi că am început să pășesc într-o nouă etapă. Înainte să faci un tablou, mi se părea o investiție prea mare de energie, creativitate și materiale, o muncă inutilă – asta pentru că am văzut, și nu o dată, tablouri aruncate la gunoi, de aici și motivația mea de a picta pereți.  Însă, până anul trecut, când m-am apucat de vernisajul “Circle of Love”, nu mai făcusem tablouri. Realizasem ceva portrete pe pânză, dar cam atât. Asta pentru că nu sesizasem mare schimbare pe piață românească privind arta. Și asta pentru că, fără să îmi asum pe deplin rolul de artist, nu pictam după simțul meu, ci după ce mi se cerea constant.
A venit vremea conștientizării mele, mi-am dat seama că un pictor, dacă nu pictează după ce simte, indiferent de ce se cere pe piață – nu mai e pictor. Căci un pictor își pictează propriile trăiri, gânduri, stări, cu care inevitabil oamenii vor rezona la un moment dat, și, mai departe, artistul va educa clientul, în niciun caz clienții vor educa artiștii – căci altfel nu se mai pot numi artiști. Așa că m-am apucat să pictez orice, oricum, să lucrez impunător, nu pe fugă, nu ce se cere, ci ceea ce doresc eu să transmit și a fost o decizie înțeleaptă, în primul rând mi-a conturat și mai mult rolul de pictor, mi-a eliberat creativitatea și, cu toate astea, oamenii din cercul meu au rămas în ritm cu mine. Cu o imagine, cu o pată de culoare întotdeauna va rezona un om și îl va aprecia în funcție de ce stări îi trezește și de momentul vieții în care se întâlnește cu el – tabloul.
Așa că ar putea veni o vreme, cât de curând, în care voi simți nevoia să lucrez doar tablouri sub proprie semnătură, să redevin Roxana Cernea – artistul și atât. Iar vernisajul CIRCLE OF LOVE din 24 iunie 2017, prezentat la București, să fi fost doar începutul.
 
Mulțumim… Pictez pereți pentru timpul acordat, pentru o bucățică de suflet împărtășită și prin cuvinte, nu doar prin culori.
Pentru cei care doresc să știe mai multe despre vernisajul artistei Roxana Cernea, puteți accesa link-ul:
iar pentru cei care vor să o contacteze pe Roxana, ea poate fi găsită pe www.pictezpereti.ro

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!