Perioada în care consumatorii casnici de energie își pot alege o ofertă din piața concurențială, prelungită a doua oară

Publicitate

O altă prelungire a Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE)!

Măsura de prelungire inițială, respectiv 31 martie, a fost modificată cu 30 iunie. Astfel, până la finalul lunii iunie, consumatorii casnici de energie care până acum erau în regim reglementat îşi pot alege o ofertă în piaţa concurenţială de la furnizorul lor.

De la 1 ianuarie, aceşti consumatori trec automat în piaţa de serviciu universal, cum era şi până acum, dar noutatea este că, dacă aleg oferta furnizorului lor pe piaţa concurenţială până la 30 iunie, facturile lor se vor regulariza, astfel încât acea ofertă să se aplice începând cu 1 ianuarie.

”Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021″, potrivit noului ordin al ANRE.

Astfel, clienţii casnici vor beneficia de o perioadă mai lungă de timp pentru informare şi pentru a putea decide cu privire la alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice; clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială transmisă; clienţii casnici vor putea beneficia şi din partea altor furnizori de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta aleasă.

ANRE mai arată că, din cei aproximativ 5.700.000 de clienţi casnici, care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului 2020, doar o mică parte a fost interesată de alegerea unei oferte pe piaţa concurenţială de energie electrică, iar cei care au exprimat interes în acest sens s-au confruntat cu dificultăţi atât privind analiza ofertelor din piaţă, cât şi în ceea ce priveşte contactarea potenţialilor furnizori.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!