Ieri dimineaţă, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Moreni, în baza autorizaţiilor de perecheziţie emise de Judecătoria Moreni, au descins la domiciliile a doi bărbaţi din localitate, bănuiţi de comiterea de infracţiuni la Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Cei în cauză sunt bănuiţi că ar deţine şi ar comercializa ilegal articole pirotehnice. De la domiciile acestora au fost disponibilizate 1933 obiecte pirotehnice. Bărbaţii au fost conduşi apoi la sediul poliţiei pentru audieri.
Poliţiștii jandarmii dâmbovițeni continuă acțiunile pe linia obiectelor pirotehnice interzise la vânzare. Un tânăr în vârstă de 31 de ani, care aborda trecătorii pentru a le vinde obiecte pirotehnice, a fost depistat de jandarmi în parcul central din municipiul Moreni. În urma verificărilor, asupra bărbatului au fost găsite peste 1.000 de petarde și artificii. Acestuia i s-au întocmit actele de sesizare fiind înaintate organelor abilitate în vederea continuării cercetărilor.
Poliția dâmbovițeană vă reamintește: în calitate de persoane fizice, puteți cumpăra sau folosi doar materialele pirotehnice din categoria F1, adică acele articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse. Petardele din categoria F1 nu trebuie să conţină mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint.
Utilizarea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt folosite articolele pirotehnice poate conduce la evenimente nedorite, soldate adeseori cu consecințe grave. Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an.
Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2. Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
Totodată, potrivit normelor legale în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 NUMAI DACĂ există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.