Pensiile anticipate parțiale vor fi puțin mai mari

Publicitate

În plenul Camerei Deputaților, a fost votat în urmă cu două zile proiectul de Lege pentru completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Conform acestei legi, persoanele care au ieșit la pensie anticipată parțială în perioada 01.01.2011-16.07.2017 beneficiază de recalcularea pensiei prin reducerea procentului de penalizare.

Potrivit deputatului Oana Vlăducă, la dată de 14 iulie 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, care a schimbat modul de calcul a pensiei anticipate parţial, prin eliminarea procentului de 0,75% aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limita de vârstă.
De la data intrării în vigoare a acestei reglementări, cuantumul pensiei anticipate parţial se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
”Întrucât prevederile acestei reglementări nu pot fi aplicate retroactiv, de avantajele legii favorabile beneficiau, până acum, doar persoanele care au solicitat pensie anticipată parţială după data intrării în vigoare a Legii nr. 142/2016, creându-se o situaţie discriminatorie pentru cei care s-au pensionat în intervalul 1 ianuarie 2011 — 16 iulie 2016 (categorie de persoane pentru care cuantumul pensiei a rămas în continuare diminuat prin aplicarea procentului de penalizare de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare până la împlinirea vârstei standard). Precizez că recalcularea se face doar la cererea persoanei”, a subliniat parlamentarul PSD de Dâmbovița.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!