Păsări contaminate cu salmonela, descoperite într-o fermă din Dâmbovița. 48000 de găini vor fi omorâte

Publicitate

Alertă în județul Dâmbovița, după ce într-o fermă de păsări din comuna Valea Mare a fost descoperit un focar de salmonela. La scurt timp după depistarea focarului, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița au început o anchetă epidemiologică.

Pe durata acesteia au fost identificate 48 000 de păsări și 400 000 de ouă. Cum boala este transmisibilă la om, cel mai probabil, după finalizarea anchetei, păsările vor fi omorâte, așa cum se arată într-un comunicat de presă, emis de Prefectura Dâmbovița.

“Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița, s-a întrunit în ședință extraordinară astăzi, 03.06.2021, ora 12.00, la sediul Instituției Prefectului – Județul Dâmbovița, ca urmare a confirmării focarului de salmoneloză, la ferma de găini aparținând unei societăți comerciale cu sediul în comuna Valea Mare, județul Dâmbovița.

La acest moment, reprezentați ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița realizează ancheta epidemiologică, fiind identificate în cadrul societății comerciale 48.000 de păsări și 400.000 de ouă.

Întrucât s-a stabilit că tipul de boală este din categoria celor majore, cu transmitere către om atât prin consumul de carne cât și de ouă, în cadrul ședinței de astăzi a fost propusă ca măsură de ecarisare a păsărilor incinerarea într-o unitate autorizată sanitar-veterinar, în conformitate cu Regulamentul CE 1069/2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr.1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală) sau de sacrificare într-un abator autorizat sanitar-veterinar, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare”.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!