Olguța Vasilescu le reproșează românilor că vor mai mulţi bani. ,,Toată lumea vrea salarii mari și se compară cu medicii. Nu sunt bani mai mulți’’

Publicitate

Ştefan Khalil
Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii explică situația financiară a statului din acest moment și în același timp, ceartă milioane de români pentru că vor să le crească salariile, direct  pe grila din 2022. Statul nu își permite acest lucru în situația de față. Potrivit surse Observator, Olguța Vasilescu a vorbit despre această problemă cu care românii se vor confrunta în viitor.

“Toată lumea se compară cu medicii acum. Toată lumea vrea să crească la nivelul de salarizare al medicilor. Toată lumea vrea să crească direct pe grila din 2022. Bugetul de stat nu îşi permite aceste creşteri. Dacă ne permiteam aceste creşteri, puneam de la început, nu mai era nicio creştere etapizată. Puneam la toţi cât apare în căsuţa din 2022 şi era reglat, era perfect echilibrat sistemul. Dar este o lege a creşterilor salariale. Anul trecut am avut 22% creşteri în sistemul bugetar, pe medie.

Anul acesta, fiind acest transfer al contribuţiilor, este cel mai greu an din punct de vedere al legii salarizării. Dar creşterile vor fi în perioada următoare. Bugetul de stat îşi permite să crească cu aproximativ 12 miliarde anual. Nu mai mult. Pot să fie 7.000 de greve. Este acelaşi lucru. Nu sunt bani mai mulţi. Singura excepţie pe care am făcut-o a fost pentru medici şi asistente direct în grila din 2022. Şi am mai făcut o excepţie pentru personalul didactic, care are de la 1 martie o creştere de 20%”, a declarat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu pentru un post public de televiziune.

De asemnea, aceasta a spus că știe despre nemulțumirile, care au apărut acum în sistemul de sănătate, după ce li s-au mărit salariile doar doctorilor și asistentelor. Deputata spune că vor crește salariile și pentru ceilalți angajați din sănătate, dar treptat, până în 2022, la fel ca restul bugetarilor.,, Pentru ceilalţi vor creşte gradual până în 2022: biologi, chimişti etc. Hai să comparăm biologul şi chimistul din spital cu cel care a terminat o facultate de chimie şi biologie şi este profesor şi o să vedem că oricum sunt mult peste. Ca să nu mai vorbim de faptul că şi ei primesc sporuri. Şi ei vor creşte ca şi salarizare, dar vor creşte etapizat. Anul trecut a fost o creştere în sistemul de sănătate de 15%, anul acesta sigur că au avut o creştere pe net doar de 4% din cauza faptului că s-a aplicat transferul contribuţiilor, dar anul viitor nu mai este niciun fel de transfer al contribuţiilor şi vor creşte cu 25% din diferenţă. Ce înseamnă 25% din diferenţă? O persoană care are acum un salariu de 2.000 de lei dar se uita în grilă şi vede că în 2022 trebuie să ajungă la 6.000 de lei, are o diferenţă de 4.000 de lei în care trebuie să crească în aceşti ani, deci el va creşte cu 1.000 de lei în fiecare an. O altă persoană care se uita în grilă şi vede că are 6.000 de lei acolo şi acum are 5.000 de lei ştie că va creşte cu 250 lei în fiecare an, pe diferenţă”, a declarat Olguṭa Vasilescu.

Ministrul a mai declarat că în acest moment sunt oameni în sistem care protestează, dar nu medici, ci brancardieri și infirmiere. Venitul acestora s-a diminuat din luna martie, din cauza reducerilor sporurilor, care ar fi trebuit de fapt să se încadreze în anvelopa de 30%.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!