O furtună violentă a lovit, joi după-amiază, județul Teleorman, provocând pagube semnificative în mai multe localități. Pompierii au fost chemaţi să intervină în mai multe cazuri. Totodată, autoritățile au emis o avertizare Ro-Alert în acest sens.
Acoperișuri luate de vânt, copaci copaci căzuți pe locuințe și carosabil sau îndepărtarea unor fire de electricitate căzute în curți – acesta este bilanțul furtunii care a avut loc joi seara în localitățile Alexandria, Nanov, Merenii de Jos, Măgura și Cernetu.
„În contextul fenomenelor hidrometeorologice avertizate – COD PORTOCALIU DE VIJELIE, GRINDINĂ ȘI AVERSE TORENȚIALE -, în intervalul orar 16.00 – 18.00, s-a solicitat intervenția pompierilor militari teleormăneni și a autorităților locale pentru:
-degajarea elementelor de construcție de la două acoperișuri, în municipiul Alexandria, zona blocurilor I și la blocul 1613 de pe strada Dunării;
-degajarea unui copac căzut pe o locuință din localitatea Nanov, fără victime;
-îndepărtarea a doi copaci căzuți pe carosabil, pe raza localităților Merenii de Jos și Măgura;
-îndepărtarea unor fire de electricitate căzute în curtea unei persoane din localitatea Cernetu”, a transmis ISU Teleorman.
Pentru luarea măsurilor și rezolvarea de îndată a situațiilor de urgență, situația la nivelul județului a fost monitorizată cu atenție în cadrul dispeceratului integrat ISU-Ambulanță, motiv pentru care am solicitat cetățenilor, printr-un mesaj RO-ALERT, să anunțe imediat evenimentele care puteau pune în pericol viețile ori bunurile materiale ale oamenilor.
Pe lângă județul Teleorman, joi, alte județe din țară lovite de furtuni au mai fost Cluj, Suceava, Timiș, Alba, Vrancea, Giurgiu, Maramureș, dar și municipiul București.
În situația manifestării vântului puternic și a căderilor de grindină, pompierii recomandă populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Totodată, recomandăm cetățenilor să curețe rigolele din apropierea locuinței pentru facilitarea scurgerii normale a apei.