Noi modificări propuse de Guvern: Medicii s-ar putea pensiona la 67 de ani!

Publicitate

Guvernul are acum în vedere modificarea legislației în vigoare, referitoare la vârsta de pensionare a medicilor, astfel încât aceștia să se pensioneze la vârsta de 67 de ani. Potrivit legilor din prezent, vârsta de pensionare este de 65 de ani, aceasta însă se poate prelungi până la 67 de ani, la cerere. De asemenea, medicii care au doctoratul în științe medicale sau care îndeplinesc funcția de profesor universitar, pot profesa până la 70 de ani.

Chiar dacă există și excepții, vârsta de 67 de ani e destul de înaintată pentru un medic care ar trebui să presteze servicii de calitate sau să facă gărzi în spitale pe ture de noapte. Vlad Dima, medic neonatologie a vorbit despre ceea ce înseamnă ani întregi de stres pentru un medic care a ajuns acum la o vârstă onorabilă și este obligat să-și continue profesia:

”Este destul de puțin probabil ca un medic, la 67 de ani, să mai fie în stare să facă gărzi. Nu zic și mai devreme, la 62-63 de ani, deja este epuizat. Încărcătura emoțională, stresul, este mare pentru medici. Drept urmare, eu nu consider că ar fi o soluție viabilă creșterea vârstei de pensionare în mod obligatoriu la 67 de ani. Nu de puține ori au fost cazuri de medici care au murit chiar în timpul exercitării profesiei la locul de muncă, uneori chiar în timpul gărzilor. Drept urmare nu cred că este binevenită această modificare a legislației”, a declarat acesta, potrivit Ziarulunirea.ro.

Pensionarii oricum nu sunt suficient de respectați în țara noastră. Sunt multe cazuri de bătrâni care au probleme de sănătate și trăiesc dintr-o pensie aproape inexistentă, fără ca statului să-i pese măcar puțin. Acum medicii sunt băgați la înaintare, și nu legat de bani, însă sănătatea, calitatea muncii, stresul cu care se confruntă, toate aceste lucruri par a fi trecute cu vederea de pe lista dezavantajelor.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!