”Ne simţim ca pe o moşie, ne milogim în faţa stăpânului să nu ne taie din porţia de mâncare”. Vezi cine zice asta

Publicitate

Costul standard pe elev a fost calculat greșit, susțin sindicaliștii din sistemul de învățământ, avertizând că, la nivel național, peste 1000 de școli riscă să fie închise. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită urgent regândirea modului de calcul al acestui cost standard și atenționează că, în această perioadă, mai multe şcoli sunt somate de inspectoratele şcolare, precum şi de Ministerul Educaţiei Naţionale, să ia măsuri care se impun pentru a se încadra în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2018.

“Aceste cheltuieli sunt stabilite în funcţie de costul standard per elev/preşcolar, care, în multe situaţii, este calculat fără să se ţină cont de realitatea existentă în unităţile de învăţământ. FSLI cere urgent regândirea modului de calcul al acestui cost standard”, se spune într-un comunicat al Federației.

Potrivit sursei citate, este vorba despre şcoli mici, cu câte 8-10 copii la clasă, situate în zone izolate, care sunt în pericol de a fi desfiinţate. “Elevii şi profesorii nu trebuie să fie sacrificaţi pentru că o şcoală nu se încadrează în limitele de cheltuieli, deşi sunt situaţii speciale. Trebuie să înceteze bătaia de joc la adresa colegilor noştri sau la adresa elevilor. Suntem puşi într-o situaţie absurdă în care ne simţim ca pe o moşie în care ne milogim în faţa stăpânului să nu ne taie din porţia de mâncare. O ţară care îşi închide şcolile, pentru că guvernanţii nu sunt în stare să asigure fonduri suficiente pentru funcţionarea lor, nu e o ţară condusă spre dezvoltare, e o ţară care pune lacăt pe propriul viitor”, mai susțin sindicaliștii din educație. 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!